Ga naar de inhoud

NL in Bern(2)

33 eisen worden er gesteld aan nieuwe pasfoto’s, en dat moeten er kennelijk nog meer worden. De gemeente Hellevoetsluis liet zich bij een rijbewijsaanvraag onlangs foppen door een ‘clown’, die hoed en schmink beweerde te dragen uit ‘levensovertuiging’.

Dat voorval haalde het landelijke nieuws luttele dagen nadat mijn broer ons hier deelgenoot maakte van zijn strubbelingen met het pietlutttige ambassadepersoneel te Bern.

Hé, dacht Henk Sloos, als het dan zo simpel is…

 

(Waarvoor dank!!)

De harde realiteit: in Bern slepen de onderhandelingen zich voort. Na een tocht door een barre sneeuwstorm, meldt mijn broer zich met beide kinderen en alle benodigde bescheiden bij de ambassade.

‘Ik toonde de foto’s van de gespecialiseerde fotograaf. De beoordeling van de baliejuffrouw luidde: Sanders gezicht is te groot op de foto, en wel bijna een millimeter. Dat konden ze niet accepteren. Met een paperclip deed ze er een formulier aan, waarop 34 mogelijke fouten aangekruist konden worden. Achter ons kruisje stond:’gezicht te lang’.

Ik mocht wel vast betalen. 75 Euro. Ja, die 46 Euro op de homepage moesten ze nog actualiseren… Later op het werk pakte ik mijn lineaal en de eisen er nog even bij en merkte al gauw dat ik nog even naar de ambassade moest bellen.

“Mevrouw, de formaateisen luiden: van kin tot kruin minimaal 19 mm en maximaal 30 mm. Is een kruin niet een lichaamsdeel dat aan de achterkant van het hoofd zit en zodoende onzichtbaar is op een pasfoto?”

“Jawel meneer, met de kruin wordt eigenlijk bedoeld: het verloop van de bovenkant van de schedel.”

“Maar mijn zoon heeft haar op zijn hoofd, waardoor het verloop van zijn schedel niet zichtbaar is…”

xe2x80x9eJawel meneer, het verloop van de schedel moet geschat worden, zoals het er uit zou zien als Uw zoon natte haren zou hebben.”

“Kunt U dat op minder dan een millimeter exact inschatten? Waarom werd mijn foto dan afgekeurd?”

“Ach meneer, dat kan ik U zo aan de telefoon niet uitleggen. Maar de door ons geadviseerde fotograaf bezit zo’n matrix die hij over de foto heen kan leggen en dan ziet hij het precies.”

“Maar deze foto komt juist van de door U aangeprezen fotograaf!”

“Nou meneer, dan moet U maar goed opletten, dat de breedte juist is, dan zal de hoogte automatisch ook in orde zijn.”

(Ik moest even denken aan de reaktie van Adrie in het RD van 21.1.07 en dacht: mens, je moest eens weten… Hoe dan ook, terug naar de fotograaf!)’

.

1 reactie op “NL in Bern(2)”

  1. Asjemenou. Als je het in één woord probeert uit te drukken… kruinkloverij, maar dat is te zwak, millimeterneuken komt ook niet in de buurt. Hoe heet zoiets nou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *