Ga naar de inhoud

Gedateerd groen

‘Gedateerd groen’, ik zal er op letten als ik weer eens in Velserbroek kom – je schijnt het te moeten zoeken in nieuwbouwbuurten, volgens het rapport De Gezonde Wijk. “De perkjes en bosjes zijn meer om naar te kijken dan om in te sporten en te bewegen”, constateert stedebouwkundige Pieter van Wesemael in NRC.

Tja, nu P. van W. het zegt, wanneer heb ik voor het laatst iemand in een perkje zien bewegen en sporten?

En de wetenschappers hebben (samen, knus multidisciplinair) iets ontdekt: vooral in BMW-vriendelijke buurten stijgt de gemiddelde BMI tot king size waarden. (BMI= Body Mass Index, beste Raarlemmers, waar BMW voor staat weet ik niet.)

Dus wat willen ze nou, die vitale, volslanke jongens van de VU? Meer onderzoek, vanzelf, en de overheid (landelijk, Europees, mondiaal!) moet onverwijld, onvervaard, ongegeneerd aan het bevoogden slaan. Weg met die laffe inspraakrondjes voor de indolente doelgroep, die tijd hebben we gehad.

En vooral: we moeten die dikkerds niet langer in hun vet gaar laten smoren. Het gaat er niet eens zozeer om dat ze in die Vinex-wijken in groten getale paarsblauw aanlopen en ondotterbaar ineenzijgen, nee, ze doen dat wel mooi op kosten van de maatschappij – zonder ook maar even stil te staan bij de indirecte economische schade die ze anderen berokkenen. Twee miljard euro per jaar. Zijn ze nou helemaal!?

Afgetrainde ambtenaren van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hebben gelukkig vijftig aanbevelingen opgesteld, stuk voor stuk inspiratie voor een prikkelend mini-essay wanneer de eenpersoons gezondheidsredactie van het RaDa zoals vanochtend drie mokken zwarte koffie heeft gedronken en iedere Rxc3xbccksicht met lezers mollig of lenig compleet laat varen.

Buurten en huizen moeten meer ‘uitdagen’ om te bewegen, zo vat de krant de RIVM-lijst samen. ‘Uitdagen’??? Mag er een NATIONAAL VERBOD komen op dat woord?

Uitdagen! Waar hebben we het over? De moderne homo lethargicus belt 112 als zijn afstandsbediening is zoekgeraakt tussen de bankstelkussens… En als het meer dan 40 meter lopen is naar de dichtstbijzijnde defibrillator, laten ze elkaar creperen, infarct of geen infarct.

Per direct de trapauto verplicht stellen voor kinderen en volwassenen, dat zou misschien schelen.

Ik prijs mij gelukkig dat ik in Haarlem woon, waar de gemeente er werkelijk alles aan gelegen is de ingezetenen in topconditie te houden. Wij Haarlemmers pieken het hele jaar door! Wie eraan twijfelt leze ‘Oefening Burgerbevolking’ , een van de eerste RaDa-stukjes, en anderhalf jaar na eerste publicatie minder gedateerd dan menige Vinex-buxus, al moet je de Appelaar natuurlijk wel vervangen door de Kinderhuissingel of een ander onderhoudsproject.

Nou, ik ga geloof ik maar eens een paar kilometer lopen in de duinen.

 

3 reacties op “Gedateerd groen”

  1. De introductie van de afstandsbediening op de TV scheelt 80 calorieën per dag. Wat de invloed van de draadloze telefoon, en Internet is weet ik niet maar het kan nooit minder zijn.

    Naarmate we ons met meer mobiele apparaten omgeven neemt onze eigen mobiliteit af, de wereld komt naar u toe, en gaat vergezeld van een bloeddrukverlagend middel. In het actieve huis zetten we alle diensten vast en maken we de consument weer mobiel. De kabelaansluiting op zolder en de WC in het achterhuis, en de BMW? Die staat in de garage….van de dealer.

  2. “Als jij even een muziekje opzet zal ik thee zetten”, zei mijn vriendin toen we bij haar thuis kwamen. Op goed geluk koos ik uit 4 één afstandsbedieningsding. Om uw tijd te sparen laat ik het erbij dat het mij niet lukte ook maar iets anders uit haar apparaten te krijgen dan geruis. Maar zo’n sul bleek ik nou ook weer niet want haar lukte het ook niet. Gebruiksaanwijzingen waren er wel maar paste niet bij die dingen op de bank. Hoezo bloeddrukverlagend? Welke wereld komt naar je toe? Het ‘Schoterwijkblad’ bood ook al geen oplossing: er werd geen cursus ‘afstandbediening’ aangeboden. Tip: zet eerst het raam open voordat je de zooi eruit sodemieterd! Marius…mag ik meelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *