Ga naar de inhoud

Overal schande

“Schmwnaah, schwmaahn!”

Een gesmoorde verwensing, een onderdrukte pijnkreet, het begin van een lichte beroerte ergens tussen Zuid WTC en Gein?

De man die het geluid voortbracht zit voor mij op een eenpersoons metrozitje. Kalend achterhoofd met kortgeknipt grijs haar, flets geruit sjaaltje, ‘oortje’ in. Gekromd over zijn krant, die hij vasthoudt of het een Sumoworstelaar is.

“Echt een schande!”

Ah… ‘schande’. In de herkansing begrijp ik dat hij dat de eerste keer ook gezegd moet hebben – zonder demagogische bedoeling, want na zijn eruptie kijkt hij op noch om. Hij lijdt in eenzaamheid. Bij het lezen schudt hij zijn hoofd gelijkmatig heen en weer, alsof hij het bij voorbaat met alles oneens is.

Hij leest de Telegraaf en totdat hij even later uitstapt, bestudeert hij uitsluitend pagina 3, linksonder. Op mijn werk biets ik een krant bij de conciërge, nieuwsgierig wat nou zoveel verontwaardiging wekte, ‘s ochtends om kwart voor acht.

Zoek het schandaal!

Dat valt niet eens mee, althans … Er is veel concurrentie in dat hoekje. Het redactioneel commentaar over de mores op de voetbalvelden kapittelt Vitesse-speler Sansoni, die een tegenstander in de neus beet, en er was een spandoek van Ajax-supporters gesignaleerd dat het bombardement op Rotterdam toonde. Het leek me dat het dat niet geweest kon zijn. Wie heeft er nog illusies over voetballers?

Nee, ik gok dat we het moeten zoeken in het balletje balletje om de miljarden tussen Bos en Balkenende. Maar dan nog… De krant vat het regeerakkoord kort samen: no-claimregeling verdwijnt (schande?), pil terug in basispakket (schande??), hypotheekaftrek buiten schot (schande???), onderwijs miljard extra (schandalig weinig????) en natuurlijk de ouderen die (schande???) hun snor drukken voor hun 65e en daarvoor moeten boeten (schande?????).

Arme man… Toen ik hem hoorde foeteren, had hij nog een hele krant en een hele dag voor zich. Ik stel me series PET-scans voor van dat gekwelde hoofd, met in het schandecentrum om de paar minuten een grillige explosie, in psychedelische kleuren.

En je zal zien, vanavond wanneer hij over het eerste vliesje sneeuw van deze winter naar huis loopt, hebben zijn buren óók nog eens geen zout gestrooid. Schande!!

1 reactie op “Overal schande”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *