Ga naar de inhoud

John Cale

“I’m bent on proving that you can make a living as a musician and not die young and crazy like Mozart. “

(John Cale, geciteerd op de mooie fan-site Fear is a man’s best friend)

Gisteren was hij in het Patronaat hier in Haarlem.

‘Bent’ (vastberaden) en ‘making a living’ (de kost verdienen), zo zag het er in het begin inderdaad uit en vind je het gek, met zo’n meedogenloos toerneeschema ?

Geen dolletjes, geen charme-offensief derhalve – op tijd beginnen, er moest een lange set gespeeld worden. Of er publiek bij was leek hem amper uit te maken.

Na twee nummers raakte ik in de ban van de autistische ernst en intensiteit van zijn spel, en viel me op hoe vanzelfsprekend de begeleiders hun talent ondergeschikt maakten aan het onbetwiste genie van Cale.

Rock legende sinds 1965, nu bijna 65 jaar.

“Zou ie zijn viool wel bij zich hebben?” vroeg ik na een uur fronsend aan de huisdichteres. En jawel, ‘Venus in Furs’ deed hij even later ook.

Van de Velvet Underground. Vooruit, voor het publiek.

.

6 reacties op “John Cale”

  1. twee en dertig jaar geleden nam ik er vergif op in, 65 dat haalt ‘ie nooit. Hij nam er vergif bij in en ziedaar, take a walk on the wild site babe………..

  2. Verleden jaar zag ik Lou Reed in levende lijve. Ik heb mij, met een paar honderd anderen, drie kwartier zitten ergeren: geen enkele herkenning met zijn muziek van mijn jonge jaren,zonde van mijn tijd! Durfde dus niet naar Cale.

  3. Ik was er ook bij, afgelopen zondag in het Patronaat. Moet eerlijk zeggen dat zijn optreden een paar jaar geleden in Paradiso een stuk beter vond. Maar het blijft fascinerend om die man te zien spelen…. (Overigens vond ik de drummer ook geweldig spelen!) Wel irritant waren die ‘mannetjes’ op het podium die als een soort politieagentjes stonden te kijken. En niet doen waar ze voor ingehuurd waren: bijvoorbeeld degene die zich niets van het rookverbod aantrok gewoon hardhandig de zaal uit zetten.

  4. een rookverbod? op een optreden van john cale? die over heroine zong of het over wybertjes ging. bizar. ik zou zeggen rookplicht, alleen zware shag en de sigarenbandjes zitten onderin. if you can’t stand the heat, get out of the kitchen….

  5. Marius (red. RaDa)

    @Leon: Ja, die drummer! Michael Jerome, heet ie. Google kent ‘m ook.

  6. @ Schulp: inderdaad, een rookverbod 🙂 Op verzoek van the man himself nog wel.
    @Marius: dank voor de naam van Michael Jerome. Ik ga gelijk eens even googelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *