Ga naar de inhoud

Gipsvlucht

Ieder kind dat later als het groot is in de misdaad wil, hoopt natuurlijk een echte topcrimineel te worden, een nationale ster als Willem Holleeder. Nou, vergis je niet, hoor, het kan ook heel anders lopen! Kijk maar eens naar dit berichtje in het HD(24-2).

‘Een 39-jarige Haarlemmer is donderdag opgepakt wegens de diefstal van bijna veertig zakken gips. De eigenaar vond de dief via een spoor naar zijn huis. De dader is een bekende van de politie.’

Lees dit voor de zekerheid nu nog eens, beste jongens en meisjes die een carrière in de misdaad willen. Veertig zakken, dat lijkt best spectaculair, alleen zaten er geen diamanten, goud of juwelen in van bejaarden die vergeten waren hun oude kous op het nachtslot te doen. Of cocaïne van een A-merk, of plutonium voor rijke schurkenstaten. Gips was het enige dat deze arme Haarlemse dief die avond buit kon maken.

En voor die buit stond geen gepantserde getaway carklaar, met gemaskerde handlangers die de hele dag al hadden staan popelen om de politie te doorzeven met miljoenen kogels uit hun automatische pistolen. Niks van dat alles. Een voor een moest onze dief die zware zakken in zijn uppie naar zijn huis zeulen, en even uitblazen onderweg kon natuurlijk niet, dat snapt een kind, want de arm der wet slaap nooit.

Hij had er goed voor gezorgd dat hij nergens DNA-sporen achterliet (zo stom was ie ook weer niet!), alleen merkte hij na zijn zesendertigste tochtje pas bij de voordeur dat die hele zak onderweg langzaam was leeggelopen. Je zal het altijd zien als dief. Vijfendertig keer gaat het goed en dan… ja hoor! En om dan terug te gaan met stoffer en blik, dat doe je ook niet.

En als je dan een bekende van de politie bent, heb je dubbel pech in dit land. Dan kan je niet eens zeggen dat je zeven bloedjes van kinderen op wintersport allemaal hun ellepijp hadden gebroken op de lange latten en dat je dat gips wel moest stelen omdat ze kermden van de pijn en je net de dag daarvoor al je spaargeld op het gironummer van Greenpeace had gestort.

Zo, nu horen jullie ook eens de andere kant van de medaille voor het slapen gaan.

 

.

2 reacties op “Gipsvlucht”

  1. Het is, voor zover ik weet, de eerste dief die zijn werkstraf ondergaat voor zijn veroordeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *