Ga naar de inhoud

Gelukskantoor

Gastbijdrage van Harrie van der Meulen

In navolging van steden zoals Kampen en Amsterdam is er sinds enige tijd ook in Haarlem aandacht voor het behoud en herstel van oude gevel- en muurreclames. Een logische uitbreiding inderdaad van de activiteiten van de werkgroep Gevelstenen van de Vereniging Haerlem.

Als oude man vind ik het leuk om tijdens m’n wandelingen met de hond vervaagde reclamefresco’s op blinde muren te ontcijferen en het is helemaal leuk als blijkt dat je de winkel of het product in kwestie nog gekend hebt. Spannender voor mij dan kijken naar de meestal veel fraaiere 17e-eeuwse gevelstenen.
Het enige nadeel van het herstel is dat je steeds meer aanduidingen ziet van zaken of producten die al lang niet meer bestaan, zoals deze gerestaureerde muurreclames van ter ziele gegane bedrijven in
Amsterdam.

We zijn het doodnormaal gaan vinden als we ‘water, vuur en kolen’ zien staan boven het raam van een café of ‘aardappelhandel’ op de gevel van een assurantiekantoor. Het is eigen aan oude steden dat niet alles meer is wat het lijkt. In de Vishal vind je geen vis meer, maar kunst. En in een gebouw dat Patronaat heet, tref je drummers aan en geen timmerende en naaiende katholieke jongens en meisjes. Met andere woorden: wie in een oude stad wil wonen, moet een flinke hoeveelheid verwarring op de koop toenemen. Wie daar niet tegen kan, verhuize naar de nieuwste Vinex-lokatie, waar voorlopig alles nog een op een is.

Een tijdje geleden stond er in Grote Broer het HD een interview met Martin Busker, voorzitter van de werkgroep Gevelstenen van de Vereniging Haerlem. Daarin riep hij de lezers op om interessante gevelopschriften te melden. Nou, ik heb een mooi exemplaar voor hem. Gevonden op de hoek van de Leidsezijstraat en de Leidsestraat:

Het zit onder een dikke laag witte verf, maar als de avondzon er vol opschijnt is het redelijk goed te ontcijferen. Het is reclame voor een om de hoek gelegen ‘gelukskantoor’, waar loten werden verkocht. Alleen om dat mooie verdwenen woord ‘gelukskantoor’ is het al de moeite waard om dat opschrift in oude luister te herstellen. Het zal geen grote problemen opleveren want de reclametekst is uitgevoerd in reliëfletters. Gelukskantoor. Het zal op z’n minst een oppepper zijn voor de employees die op maandagochtend langsfietsen op weg naar hun burelen.

4 reacties op “Gelukskantoor”

 1. Wat mij betreft subsidieren we het herstel. Ik kreeg mijn aanslag voor de gemeentelijke bijdrage voor dit jaar, ik vind dat wel een goed doel.

 2. Prachtig toch, die oude gevel reclame uit de Sien? Dan kun je lekker met een gezelschap op een zonnige vrije middag eens wat anders doen met de kids, wandelend door het stadbeeld, en avonturen vertellen uit de tijd van Opa en Oma. Beter als je ergeren aan het ge-SMS,on-line gamen, slappe nietszeggend ouwenelen met die pokke mobile telefoon. We zouden als cultureel Nederlandsch erfgoed moeten laten bombarderen via de Verenigde Naties! Kunnen wij als trouwe Raarlems Dagkladlezers geen actie op touw kunnen zetten?

 3. Beste Harrie van der Meulen,
  Bedankt voor je bijdrage aan ons gevelreclames bestand. Wij konden deze nog niet. Ook gelijk de link met Amsterdam en de werkgroep Geveltekens.
  Wij houden ons altijd aanbevolen voor dit soort onderwerpen als gevel-reclames,
  -stenen, -tekens. Vooral als iemand ook wat over de geschiedenis ervan kan vertellen.
  groet
  Martin Busker
  voorzitter Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *