Ga naar de inhoud

Taxi-oorlog bij station

Gastbijdrage van Harrie van der Meulen

De titel van dit bericht stond vandaag op de één van Grote Broer’s unique selling point, het Haarlemkatern. Daar ga je als oud-Amsterdammer wel even geschrokken voor zitten. Hemeltje, denk je dan, als van taxi’s afhankelijke niet-autobezitter. Krijgen we dat gedonderjaag nu ook hier? In de hens gestoken wagens, bedreiging met vuurwapens, intimidatie van klanten, kapotgeslagen autoramen, zware mishandeling en diverse andere mob-related crimes?

Na lezing overheerst opluchting. Er is slechts sprake van ‘onenigheid’ over taxiritjes. De stemming is ‘verziekt’, omdat een taxibedrijf, Taxi Max, zich niet aan de ongeschreven regels houdt. Voorheen maakten de chauffeurs van concurrerende bedrijven onderling nog wel grapjes, maar dat is er nu niet meer bij, meldt de krant.

Iets ernstiger lijkt het dat een week geleden een chauffeur van Taxi Max met de dood is bedreigd. Maar als ik een gokje mag wagen denk ik dat hier, zoals vaker in dit soort situaties, sprake is van een botsing der culturen. Ik stel me zo voor dat de bedreigde chauffeur (middle class) door een boze concurrent (lower class) sissend werd toegevoegd: ‘Als je dit nog een keer flikt, maak ik je dood, ik weet waar je woont’. Al of niet begeleid door een gebaar dat het afsnijden van de keel symboliseert. Een in bepaalde kringen tamelijk alledaagse zegs- en handelwijze, waarmee de spreker wil aangeven dat hij enigszins ontstemd is.

De eerste keer dat mijn zoontje thuiskwam van de enige sociaal gemengde school van Haarlem-Zuid en ons vertelde dat klasgenootje Jeffrey hem aldus bejegend had, waren we toch wel wat ontdaan. Maar de juf, meer streetwise dan wij, moest er desgeklaagd hartelijk om lachen en stelde ons gerust door ons in boven beschreven zin sociologisch bij te praten.

Nee, voorlopig ga ik er maar vanuit dat het met de Haarlemse taxi-oorlog wel zal loslopen. Ik durf er een goede fles rode op te zetten dat we de komende jaren in Haarlem geen muurschilderingen te zien zullen krijgen zoals deze uit Belfast, waar in de moeder aller taxi-oorlogen werkelijk cabbies gesneuveld zijn.

 

3 reacties op “Taxi-oorlog bij station”

  1. Nee, in Haarlem zal dat niet zo snel gebeuren, zo’n Taxi oorlog. Alhoewl, Haarlem probeert toch wel vaak als Trendvolger mee te doen met de grote steden, dus je weet maar nooit… En volgens mij waren er al taxi oorlogen in de Verenigde Staten in “the Roaring Twenties, of was het al in Lutetia aan de gang, als ik de strips over Asterix en Obelix moet geloven?

  2. Marius (red.RaDa)

    @Harrie: Daar doe je weer een heel groot plezier mee. Wat een fijne reeks is het aan het worden. En voor wie het nog niet weet: meer ‘Harrie’ onder Categorieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *