Ga naar de inhoud

Zelfvertrouwen

Gisteren voor het eerst ‘live’ een felicitatie-SMS-je van Mark Rutte op TV gezien; triomfator Ton Hooijmaijers manoeuvreerde het opzichtig onder de cameralens tijdens het lijsttrekkersdebat op RTV-NH, in een uitzending vanuit het Haarlemse provinciehuis – de eigen huiskamer van de Gereputeerde Gedeputeerde, dat bleek uit alles.

Zelfvertrouwen, kan je er ook te véél van hebben? Zijn er geen bijwerkingen bekend? En hoe lapt Ton het ‘m in de praktijk, vroegen wij ons thuis af. Hij moet al dat zelfvertrouwen de godganse dag met zich meetorsen, zonder steekkarretje of kruier, en hij kan er geen rode vlag aan hangen om ongelukken te voorkomen.

Wij, die meer achteraan stonden toen het zelfvertrouwen werd uitgedeeld, zouden voortdurend bang zijn er iemand mee te bezeren of zelfs onder te verpletteren. Of we zouden vrezen dat ons surplus aan zelfvertrouwen werd uitgelegd als arrogantie… Zo niet Ton!

Hij verveelde zich een beetje aan die tafel en klierde met zijn mobieltje zodra de interviewster even naar die andere lijsttrekkers wilde, de lijsttrekkers zonder oranje sjaal. Ik noem maar wat: een andere winnaar (Dago van de SP) was aangeschoven in een verschoten trainingsjack en de man van het CDA leek als twee druppels lauwe thee op Henny Huisman.

De kloof tussen arm en rijk aan zelfvertrouwen werd pijnlijk zichtbaar. Niet dat Ton er mee zat. In een Zwitserse kluis heeft hij nog veel meer zelfvertrouwen liggen, voor noodgevallen.

Voor deze uitzending leek hij zich  maar één doel te hebben gesteld en dat was om geen ‘VVD’ te zeggen. Voluit ‘Volkspartij voor Vrijheid en Democratie’ had verre zijn voorkeur en hij zei het met zoveel aplomb dat het niemand zou zijn opgevallen als hij af en toe ‘Vrijpartij van Volksheid en Demagogie’ had gezegd.

En die kontkrummeltjes van de andere partijen, ach… daar boetseert hij zodra het hem uitkomt wel een coalitietje van.

 

.

1 reactie op “Zelfvertrouwen”

  1. Ton is gewoon een toffe gozer. Ik heb eens een paar schoenen van hem gekocht. Dat vertel ik nog wel eens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *