Ga naar de inhoud

Aantrekkelijk gras

Wat is natuur nog in dit land? Schiphol verjaagt sinds kort vogels met laserstralen met een lengte van 1 à 2 kilometer teneinde onder de vogelaanvaringnorm te blijven. Voor wie die norm even niet paraat heeft, er mogen maximaal vier vogels in een straalmotor verdwijnen per 10.000 vliegbewegingen.

Vliegbewegingen van vliegtuigen zullen ze wel bedoelen, niet van zang- en weidevogels – al staat dat er niet bij in het leerzame HD-stukje (15-3) waarop ik mij baseer. Van mollen en muizen moeten de terreinbeheerders op Schiphol ook niks weten, die trekken roofvogels aan en daarom worden er bloembollen geplant want daar willen mollen en muizen weer niks van weten. Mooi hè, zo’n ecosysteem?

En mochten jullie denken dat het gras aan de andere kant van polder altijd groener is, de vogels weten wel beter: ‘De luchthaven probeert de terreinen met speciaal gras zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels.’

Speciaal gras? Waarom geen gewoon asfalt, vraag je je af.

En dan nu naar het malse gras: donderdag struinden de huisdichteres en ik door de Kennemerduinen en stuitten daar in een valleitje op deze kudde paarden.

Wat fijn dat die er zijn sinds een paar jaar, samen met de runderen, om ons op dit soort pastorale tafereeltjes te tracteren. En zelf lijken ze ook uitstekend in hun hum.

.

4 reacties op “Aantrekkelijk gras”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *