Ga naar de inhoud

Postcodeloterij Ghettoblaster

De prominente Haarlemse achterstandswijken hebben de Nationale Top 40 niet gehaald – de verslagenheid is hier groot.

Ondiep, de buurt van wijlen Rinie, stond er wel in, al betwijfelt De Pers of de kwalificatie te danken is aan feitelijk onderzoek. De krant citeert de Utrechtse wethouder Harry Bosch: “(…) ik kan me zo voorstellen dat het ministerie vandaag niet met een lijst kon komen waarop Ondiep niet stond. Op onze lijst stond Ondiep net als Hoogstraten met een vraagteken.” (23-3)

Grotestedenbeleid op zijn smalst! Gekrakeel over de selectie, de afmattende media-tournee van de minister (‘Samen buurten, samen binden’) en na verloop van tijd de extra straathoekwerker en een paar fantasieloze projecten… Dat moet toch anders kunnen?

Vorige week, vlak na de rellen in Ondiep, was in ons vrijdagmiddagcafé een vrolijke medewerkster van de Postcodeloterij en het idee was snel geboren: “Jullie kunnen toch zeker wel wat ritselen, dat de hoofdprijs volgende week in Ondiep valt… als opkikkertje, om de stemming er weer een beetje in te brengen?”

De redactie van het RaDa borduurt nog even door op het idee.

Waarom bijvoorbeeld geen landelijk systeem van gewogen loting? Stel dat je in veertig probleemwijken van Vogelaar een tien maal zo grote kans hebt op de Postcodekanjer, dan zou daar toch beslist een aanzuigende werking van uitgaan? Of stel een speciale maandelijkse prijs in (de Ghettoblaster?). Als ie echt in jouw buurt valt betekent dat hoe dan ook een economische impuls en los daarvan, elke maand is er nieuwe HOOP en uitzicht op verbetering.

.

3 reacties op “Postcodeloterij Ghettoblaster”

  1. Haarlemse achterstandwijken? Wij kunnen alleen maar dromen van zoveel luxe en beschaafdheid als in … nou hoe heette het ook alweer? Schalkwijk! En met z’n allen nog hooghaarlems spreken ook. ;->

  2. Contutti heeft gelijk. Probleemwijk is inderdaad een relatief begrip. Sommige bewoners van de Hoge Duin en Daalseweg e.o. in Bloemendaal zullen de Koninginnebuurt in Haarlem als gevaarlijk wonen ervaren en voor mensen uit de slums van Johannesburg is Ondiep een woonparadijs. Schalkwijk is overigens een diverse wijk met zelfs – geheimtip!? – gewilde zones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *