Ga naar de inhoud

Compromiskoe

Een fijn artikel in de NRC dit weekend over een richtingenstrijd onder ecologen: pro en contra de inzet van Schotse Hooglanders tegen de vergrassing van natuurgebieden.

De kop: ‘Falende Grazers’. De illustratie toont een stier die met gebogen kop en zijn staart tussen de poten schuldbewust afdruipt. Loser! Hij doet werkelijk alles fout.

De lomperiken vertrappen eieren en tillen hun ongewassen poten niet op voor bedreigde plantjes. Tja, op die manier heb je het snel verbruid bij vogelaars en plantelaars.

Andere natuurbeheerders vinden de Hooglanders juist weer een maatje te klein en eisen bullebakken van BIZONS van minstens een ton schoon aan de haak.

“Wat mij betreft halen ze al die Schotse Hooglanders uit natuurterrein”, zegt Lardinois. “Vergeleken met een bizon zijn ze zo dom. Onder sneeuw kunnen ze het gras niet eens vinden. Dan wachten ze onder een boom op bijvoeding, als iemand die tussen volle schappen in de Albert Heijn van de honger omkomt.”

Het Deelerwoud moest in 1982 oerbos worden, staat in het artikel, maar omdat het grote publiek niet aan de bizon wilde, werd gekozen voor een ‘op tamheid gefokte compromiskoe’.

 

‘Compromiskoe’!

Ik popel om dat woord te lanceren op een vergadering. “Voorzitter, ik houd voet bij stuk. Ik weiger vanmiddag ten ene male mijn oren te laten hangen naar de compromiskoeien, die in deze organisatie zo uitstekend gedijen. ”

(P.S. Als ik in de Kennemerduinen compromiskoeien op mijn pad vind, ben ik minder principieel; die beestjes kunnen soms humeurig zijn.)

 

.

2 reacties op “Compromiskoe”

  1. Wat een karakterloosheid! Konden wij 17 maart jl. ( http://raarlemsdagklad.web-log.nl/raarlemsdagklad/2007/03/aantrekkelijk_g.html) nog getuigen zijn van een lofzang op de grote grazers en nu dan meesmuilend aanpappen met de criticasters van de ‘compromiskoe’.

    Die Konikpaarden blijken gewoon romantische kalandervulling te zijn, parmantig in de ochtendmist poserende ijdeltuiten. Nee dan de Honda UMR 431 LT4; Standaard uitrusting 4-tandsblad, semi-automatische draadkop, rugzakmodel, veiligheidsbril , daar kunnen die poserende watjes een voorbeeld aan nemen.

  2. @Henk: De eerste gefokte Hooglanders met semi-automatische draadkoppen zullen vast niet lang op zich laten wachten.
    Wat mijn zogenaamde karakterloosheid betreft: het gekibbel van de ecologen vond ik amusant, maar zelf zou ik die (al dan niet falende)grote grazers niet meer willen missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *