Ga naar de inhoud

A Convenient Truth?

‘Een lelijker Nederland is goed voor het milieu en de economie.’

Grapje! Er stond natuurlijk ‘een mooier Nederland’ op de voorpagina van het HD, over het deltaplan van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Maar wat hadden we nou gemoeten als er ‘lelijker’ had gestaan?

Dat dilemma blijft ons allemaal gelukkig bespaard, we kunnen eendrachtig houtwallen en heggen gaan verfraaien – met meer toeristeninkomsten en een waardestijging van de huizen als oogmerk. Kassa! En wat te denken van de impuls die het natuurschoon ons nationale gevoel van eigenwaarde geeft? Bingo!

Meer goed nieuws: op de paginabrede kaart die NRC Handelsblad gisteren afdrukte om duidelijk te maken dat de ijskap van de Noordpool, de permafrost, het regenwoud, de gletsjers van de Himalaya en ook het Great Barrier Reef het wel kunnen shaken, zit de regio Haarlem op rozen.

Wel moet ik daar voorzichtigheidshalve bij aantekenen dat (zoals Grote Broer het HD meldt) door de klimaatsverandering de hyacinten dit jaar te vroeg bloeien, een probleem dat wij niet ongestraft kunnen negeren, tenzij we voor lief nemen dat het Corso op 21 april aan blauwarmoede lijdt, en dat heeft weer te maken met het gegeven dat er geen blauwe tulpen bestaan om in te vallen voor uitgebloeide blauwe hyacinten.

Pfff… geef me een breek! Zit ik hier als eenkoppige hoofdredactie een beetje het hele mondiale ecosysteem in één logje uit te leggen…

 

En dat terwijl het mij zo dicht bij huis al moeilijk valt de natuur te begrijpen. Bij een ommetje stuitte ik op dit eenkoppige bollenveldje in de Jan Steenstraat. Een bij een najaarsstorm overgewaaide bol uit Lisse? Een werkloze tuinder die hier voor zichzelf begonnen is? Zeggen jullie ook eens wat!!

 

 

1 reactie op “A Convenient Truth?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *