Ga naar de inhoud

Oh, oh Leiden!

Als ik er nog maar in kan, met al die gretige nieuwe cultuurcolumnisten, piekerde ik zaterdagavond op weg naar de openingsmanifestatie van  Suggesteron * in Heemstede. Achteraf had ik me geen zorgen hoeven maken. John Oomkes, Cees van Hoore, Jan Rijsdam en Jan Kuys waren er niet.

Dat viermanschap, zo kondigde Grote Broer het HD vrijdag aan, zal voortaan wekelijks bij toerbeurt het Haarlemse culturele leven kritisch bezien en zo nodig de zweep hanteren. Oei!

Jan Rijsdam (evenals de anderen HD-redacteur en evenals Cees van Hoore woonachtig in Leiden) opende de reeks vrijdag met ‘Oh, oh Haarlem’, een column die begint als een sloom beekje, futloos doormeandert en zijn laatste druppeltjes met tegenzin loost in een ondiepe eendenpoel.

Het is een debuut dat indruk maakt door zijn verpletterende overbodigheid en veeleer het ontbreken van elan, plezier en fantasie op de HD-kunstredactie lijkt te illustreren dan Rijsdams eigen verbondenheid met de Haarlem. Hopelijk geven John, Cees en de andere Jan een minder obligate invulling aan deze in potentie waardevolle opzet.

In Ateliers 195-197 tintelde en sprankelde het zaterdag trouwens wél: ik zag een grappige, 3 minuten durende toneelvoorstelling (max. aantal toeschouwers één!), er waren ontroerende muziekoptredens, een cabaret-act, kunstwerken mooi en minder mooi en allerlei andere verrassingen. Terwijl ik dit schrijf, staat de Suggesteron-CD van organisator André Rooijmans op. En mijn hart werd gestolen door Jolanda Prinsens magnifieke ‘zelfspelende contrabas’ *.

Een bas die zichzelf bestrijkt! Kom daar in Leiden eens om!

* Op de site van Ignatia doorklikken op ‘Suggesteron’, het lukt me niet een directe link te maken.

3 reacties op “Oh, oh Leiden!”

  1. Zeer vereerd was ook ik, met mijn Lief, aanwezig bij de zeer kunstige, fantastisch georganiseerde Cd-presentatie van André Rooymans. Trots spuide ik mijn kennis van zaken, van de diverse kunstenmakers en hun wel en wee; we leven perslot in het ‘dorp’ Haarlem. Eén voorstelling hebben we gemist, de voorstelling voor slechts eenman/vrouw publiek want ik ben allergisch voor in de rij staan. Maar één van de beste voorstelling vonden wij die van de 4 jongedames, die een lied a-capella zongen, prachtige vocalen! Echt onder de indruk waren wij van de ‘zingende zaag’ act. Een prachtige fragiele dame, begeleid, dacht ik, door Maddy Starreveld, en in deze column wel eens de Huisdichteres genoemd, gezeten met een levensbedreigende zaag die zij dan ‘manmoedig’ bespeeld. Altijd weer fascinerend dat ijle geluid van de zaag! Sylvia Hubers, want daar hebben we het hier over, had aandoenlijke moeite met de hoge noten en net als je medelijden krijgt vanwege haar pijnlijk vertrokken gezicht, de hopeloze blik richting haar man die quasi onaangedaan maar trots op zijn tenen staat te wiebelen en haar slechts een knikje kon geven zeggend: “kom op meid!’, heb je God zij dank net op tijd door dat het bij de act hoort. Natuurlijk is redacteur te bescheiden haar hier expliciet te noemen en dat siert hem. Maar alle lof voor André Rooymans die toch maar 13 kunstenaars van kaliber bereid vond een reactie te maken op één van zijn liederen en dat geheel wist te vatten in een spetterende show van kunst en muziek!

  2. @Cees: ik lees dit met rode oortjes. Ja, de zaag was een beetje schor. De picobello pianobegeleiding was van Carole Kroese.

  3. Marius (red. RaDa)

    Voor wie inmiddels nieuwsgierig is geworden naar de organisator van Suggesteron, van Sonja Kagie kreeg ik net dit mailtje: ‘André Rooijmans, tekstschrijver en componist van filmmuziek en liedjes, is donderdag 19 april te gast bij ‘Woorden in Waagschaal’. André Rooijmans is lange tijd werkzaam geweest als programmamaker bij de publieke omroep. Hij schreef kinderliedjes, smartlappen en niét mee te zingen liederen! Zijn muziek kenmerkt zich door ironie en/of ‘romantiek tegen beter weten in’..; Afgelopen zaterdag presenteerde hij zijn derde CD. Na ‘Ignatia’ (1994) en ‘André & ik’ (2006) is er nu ‘Suggesteron’ zijn nieuwe album met Nederlandstalige liedjes. In de rubriek Het woord is vlees geworden – mag het een onsje meer zijn – , wordt André geïnterviewd door journalist/dichter Nuel Gieles. Ook zal hij enkele liedjes van zijn nieuwe CD zingen.'(Aanvang 20.30 uur in De Waag, Damstraat 29)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *