Ga naar de inhoud

Gekonfijt geluk

Zo’n lange, lege voorjaarsmiddag is er ideaal voor. Flauw zonnetje, briesje en niet te heet. De ramen staan natuurlijk open. Buiten sproeit iemand het gras, of anders sproeit niemand het gras. Het maakt niet uit. Jij bent tevreden – met jezelf, met de dingen zoals ze op dat moment zijn.

Tevreden, dat is niet slecht, maar je weet dat een inniger, dieper geluk binnen bereik ligt, een geluk dat je met niemand kunt delen. En waarom zou je? 

Eerst nog even een muziekje opzetten (Granados?) en dan snijd je met een zucht van voldoening de sappige uien in plakken, of in helften als het van die mooie langwerpige sjalotten zijn. Een pond, een kilo, zie maar. Ja, rode uien mogen ook, maar nu verder niet zaniken. We waren bijna gelukkig, ja? 

Smelt boter (of ghee of olijfolie) in een braadpan en bak de uien langzaam bruin. Doe er een slorp honing bij (ahornsiroop is ook goed, of gewoon bruine suiker) en laat die karameliseren. Adem diep in, zucht van genot en herhaal dit driemaal. 

Rode wijn toevoegen (of witte, of water desnoods) en peper en zout naar smaak. Snufje kaneel, voor wie graag interessant doet. Laat alles pruttelen en vergeet niet de neus (bij voorkeur een exemplaar van forse afmetingen) regelmatig verkenningsvluchten boven de uienmassa te laten uitvoeren. 

Wanneer het vocht bijna is verdampt, draai je het vuur uit. Laat het even tot je doordringen: je hebt uitjes gekonfijt! 

Een bijgerecht eigenlijk, maar daar heb ik me nooit veel van aangetrokken. Meestal laat ik het hoofdgerecht zitten. Van puur geluk. Ik eet er te pas en te onpas van zo lang ze nog niet op zijn – warm of koud, bij de lunch of ‘s avonds laat, om mezelf op te monteren of wanneer ik mijn eigen feestje vier. 

(Uit het Grote Pavohovaha-kookboek, te verschijnen medio 2014)

4 reacties op “Gekonfijt geluk”

  1. Krijg er tranen van in mijn ogen! Links van de uien, rechts van het ontboezemde geluk.
    (Kan ik al intekenen?)

  2. en hoe zit het met de port? de kruidnagelen, de laurierblaadjes? het vlaamsche bier? de gueuze, met name? wat als je geen alcohol drinkt? en lukt het ook met canderel? kun je er ook personeelsuitjes voor gebruiken? houdt de Pahovovaha daar allemaal wel rekening mee?

  3. @Hondius: dat bier lijkt me zeker het proberen waard, maar die andere fratsen… Ik kies hier voor de eenvoud (tenzij jij vrijdag het tegendeel bewijst natuurlijk).

  4. Nooit kunnen weten dat die uitjes voor Puur Geluk stonden voor de aandacht die Grote Broer je vandaag gaf. Mooi portet Marius, nog effe doorgaan hxc3xa8. Kan ik ook blijven genieten van die gecarameliseerde stukjes. mmmmmm……….Ge fe li ci teerd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *