Ga naar de inhoud

Kamelen

“Ik ben nu 36 en van de eerste 30 jaar van mijn leven zijn bijna geen plekjes meer over.”

Een inwoner van Grozny? Mogadishu dan? Of anders Jenin?

Drie keer koud! Deze mismoedige constatering komt van een stadgenoot, stadgenoten!

Hij besluit daarmee zijn fel pleidooi vóór tradities en vóór het behoud van de Grote Markt als lokatie voor de Haarlemse kermis. Voor de echte liefhebbers: het debat over deze kwestie staat integraal te lezen op het internet-forum/de opiniebelt van Grote Broer het HD.

Tot minder beroering leidde zondag de toekenning van de Kermisprijzen van 2007 door Chris van Velzen, wethouder van Kermiscultuur. De trotse winnaar: No Limit XXL***

De redactie kan zich evenwel de teleurstelling van Kermisklant voorstellen, die zijn geliefde Kamelenrace buiten de prijzen zag vallen. Waarschijnlijk zal de eigenaar van die attractie het filosofisch opvatten, gegeven zijn commentaar gisteren bij het spel: “Altijd is er eentje de beste, en eentje komt maar als eerste aan!”

 

Ook als het aan het RaDa ligt, krijgt die man een licentie voor het leven. Enkele andere vriendelijke, akoestische attracties ernaast (draaimolen, ringwerpen, sterke man, etc) en dan hebben we toch wis en waarachtig een compromis waarmee wij als stad verder kunnen?

 *** De No Limit XXL staat tussen de clipkes op http://www.kermismovies.be

4 reacties op “Kamelen”

 1. Vrijheid.
  Vreselijk die kermis op mijn Grote Markt! Als verklaard zwartkijker ben ik natuurlijk overal tegen maar er zijn grenzen. Bijvoorbeeld de stadgrenzen. De kermis kan natuurlijk best naar Nova Zembla Spaarndam of Spaarnwoude. Hoe verder hoe beter en daar ben ik dan weer vxc3xb2xc3xb2r! Maar de markten? Nooit last van gehad; kleurrijk en volks, rustig en zeker ook nuttig. Soms staat’ie bij mij voor de deur (bv. als er kermis is) en ook dat vind ik oké! Ze laten de straat schoner achter dan dat’ie gevonden werd en ook de Luilakmarkt vind ik gezellig voor de deur. Maar voor het komende evenement “Bevrijdingpop” knijp ik mijn billen samen. Men gaat er dan de vrijheid vieren, zonder te weten wat dat betekent helaas (wie van de feestvierders heeft er ooit onvrijheid gekend?) . Men vermoedt namelijk dat ik ongevraagd mijn portiek als urinoir of zelf erger: schijtplek heb opengesteld. En daar ben ik dan weer tegen.

  Zei Dittrich Bonhoeffer (Hij stierf in gevangenschap voor onze vrijheid die we op 5 mei vieren) het niet zo:

  Verantwoordelijkheid zonder vrijheid is slavernij
  Vrijheid zonder verantwoordelijkheid is willekeur
  Verantwoordelijkheid richt de vrijheid
  Vrijheid adelt de verantwoordelijkheid
  Je bent vrij…met het oog op de ander.

  Maar aan welke consument is dit nog besteed?

 2. @Cees: Er lijkt me niks mis mee om De Bevrijding te vieren zonder onvrijheid gekend te hebben, maar iedereen die wel eens 5 mei op het Vlooienveld heeft rondgelopen kan het niet ontgaan zijn dat daar toch nog aardig wat 70-plussers rondlopen. En ook dat het er wemelt van mensen uit landen waar het gedachtengoed van Montesquieu & De Toqueville geen gemeengoed is.

 3. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt; J. Joplin: “Freedom’s just another word for nothing left to lose”. Er zijn altijd zaken die je binden omdat je ze niet wil verliezen, al is het maar het spookachtige begrip “vrijheid” zelf… Aan dat begrip wordt in allerlei samenlevingen weer een verschillende inhoud gegeven. Een van de Marx-brothers (Marx zelf) vond zelfs serieus dat arbeid uiteindelijk vrij maakt; een devies dat ik in een andere context ook wel eens gelezen heb. Toch?

 4. @ Harrie/Onwijsgeer:
  Hoewel ik organisatoren zie die het beladen begrip “Vrijheid” willen vieren, zie ik bijna alleen moderne consumenten die de vrijheid nemen in de Hout (en in mijn portiek), dus gewoon een popconcert bijwonen en met het verdere gelul niets van doen hebben. Misschien is het een manier van kijken, ik blijf mijn best doen!Verleden jaar ben ik er weggegaan omdat veel grote groepen meer aandacht hadden voor joligheid (oleeeé, olé, olé, oleeé)en zuipen en ik gewoon de muzikant niet kon volgen. Nu is er Giel Beelen die de bands aan elkaar praat en de aandacht mag gaan vragen voor samen vrij zijn. Giel waarvan we inmiddels weten dat hij om de dag klaarkomt, met behulp van vriendin danwel eigenhandig (spuiten en slikken). Gelukkig is ook hij vrij om te lullen wat hij wil. Ik ga vast even luisteren.

  Hoewel het aan de boodschap niets verandert dit is de juiste tekst:

  Je bent vrij…met het oog op de ander:
  Gehoorzaamheid zonder vrijheid is slavernij
  Vrijheid zonder gehoorzaamheidheid is willekeur
  De gehoorzaamheid bindt de vrijheid
  Vrijheid adelt de gehoorzaamheidheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *