Ga naar de inhoud

Wandeltempo

Het is lang rustig geweest rond de PAHOVOVAHA en zo hoort dat ook! Deze week werd alles echter plotsklaps anders. De sloomste politieke partij van Nederland ziet zich gedwongen NU zijn verantwoordelijkheid te nemen!

Voor wie het nog niet weet: PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) staat voor Partij Voor het Onnut van het Algemeen en in mijn hoedanigheid van voorzitter, partij-ideoloog, lijstduwer en lijsttrekker, zie ik mij helaas genoopt de achterban (inclusief de 97% slapende leden) per direct aan te zetten tot een radicale gedragsverandering.

De PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) is een partij van dreutelaars, treuzelaars en keuvelaars. Onder ideale omstandigheden leidt de partij een sluimerend bestaan. Onze achterban neemt er graag zijn gemak van. Als WIJ de straat op gaan is dat doorgaans omdat het zonnetje lekker schijnt en zeker niet om te demonstreren voor ons enige speerpunt, het universele recht op laksheid en ledigheid…

Een typisch PAVOHOVAHA-lid laat de boel de boel, gaat op zijn tijd een blokje om, maakt onderweg een gemoedelijk praatje of ruikt aan een bloemetje. Wij staan graag toe te kijken bij bouwputten en sluizen. Dit geldt uiteraard dubbel zo sterk voor het bestuur.

Vandaar mijn stille hoop op een rustige oude dag; ik maakte mezelf wijs dat het zo’n vaart niet liep met de versnelling van het levenstempo in de wereld om ons heen… Hoe heb ik zo kunnen indutten?? Uitgerekend deze week schrok ik ruw wakker door de publicatie van alarmerende cijfers, die ondubbelzinnig duidelijk maken dat ons gedachtegoed bij ongewijzigd beleid snel ter ziele zal gaan.

Blijkens wetenschappelijk onderzoek van de Britse professor Richard Wiseman, is het looptempo van voetgangers in de wereldsteden het afgelopen decennium met liefst 10% gestegen! In Singapore lopen volwassenen gemiddeld het snelst (28,5 sec over 50 m), op de voet gevolgd door Kopenhagen en Madrid. En Nederland? Nederland klampt aan: Utrecht staat in de top tien met 33 seconden, slechts 0,1 langzamer dan het hectische New York.

Wereldwijd 10% meer gejaag en gejakker! U beseft, deze cijfers komen hard aan bij een partij van schuifelaars en kuieraars. Het is klip en klaar: wij moeten – en ik zeg dat met tegenzin – iets doen!

Het bestuur heeft zich daarom de laatste dagen – op terrassen en op parkbankjes, in schommelstoelen en hangmatten – intensief beziggehouden met de vraag hoe wij het thema ‘onthaasting’ op de politieke agenda kunnen krijgen, en wel met de grootst mogelijke spoed!

Binnen afzienbare tijd (of desnoods wat later) wordt bij het college van B&W een pakket van geluksbevorderende vertragingsmaatregelen neergelegd. De gedachten gaan uit naar het volgende:

1. De instelling van een maximum snelheid van 2 km/uur op trottoirs en voetpaden binnen de bebouwde kom.

2. Grootschalige verspreiding van het PAVOHOVAHA-lespakket voor het basisonderwijs, dat de jeugd wijst op de gevaren van hollen, vliegen en draven.

3. Een nationale vrije dag ter ere van onze beschermheilige, St. Juttemis

4. Ten slotte: er moet een stedenuitwisseling komen tussen Haarlem en Malawi. Dáár laat de plaatselijke bevolking zich namelijk níet opjutten. Malawi eindigde als laatste in het mondiale klassement, met gemiddeld bijna drie minuten over de vijftig meter. Dat is ongeveer 1 km/uur, meer dan vijf maal zo langzaam als hier bij ons. En laat niemand beweren dat het aan de atletische vermogens van deze Afrikanen ligt. Het is puur een kwestie van de juiste mentaliteit!

In afwachting van de voltooiing van ons eisenpakket, roep ik leden, donateurs en sympathisanten van de PAVOHOVAHA hierbij op ALLES in hun vermogen te doen om de onrustbarende versnelling van het levenstempo terug te brengen.

Denk vooral aan uw voorbeeldfunctie. Doe om te beginnen twee keer zo lang over het dagelijkse ommetje. Traineer, teut, tuttel, laat anderen voorgaan in de rij! Maak nog vaker dan gewoonlijk een pas op de plaats of doe een stapje terug!

Ik geef toe, het klinkt vreemd uit mijn mond, partijgenoten, maar het is de harde waarheid: wij hebben geen minuut te verliezen!

.

5 reacties op “Wandeltempo”

  1. Rommelt het in de partij ?
    Op 2 dec. 2006 was je nog voorzitter.
    Komt dat door het interview in het HD ?

  2. @Wil: in de PAHOetc rommelt het niet, het dommelt! En met die (ere)titels wordt het allemaal niet zo hard gespeeld.
    @Harrie: en ook binnen New York zullen de verschillen aanzienlijk zijn – bijv. tussen Spanish Harlem en Wall St. Maak er voor de zekerhei maar DV 2028 van!

  3. @Wil: Om het plezierige vooruitzicht van een boottochtje op kosten van het partijbestuur maar gelijk de kop in te drukken, de afstand is (met dank aan Google Earth) 18,6 meter.

  4. @Harrie en Henk: 18,6 meter is 60 voet en dat is precies de afstand die Wiseman gebruikte voor zijn snelheidstest. We kunnen zijn resultaten nu in elk geval verifiëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *