Ga naar de inhoud

Vijfhoekkunst

We konden vandaag maar twee uurtjes besteden aan de Vijfhoekkunstroute. Veel te weinig natuurlijk, in aanmerking genomen dat de huisdichteres onderweg alle aanminnige katten, kittens en katers knuffelt, dat de intimiteit van de expositieruimtes noodt / noopt tot babbels en babbeltjes en dat je in één moeite door de vaak snoeperige huisjes ook nieuwsgierig besnuffelt.

De Vijfhoek is een buurt met zo’n hoog plantenbakken-, kruidenrekjes- en droogbloemengehalte dat we van de weeromstuit (maar niet enkel daarom!) het langst bleven kijken bij de foto’s die Rico Ploeg in de Korte Houtstraat tentoonstelt over zijn reis naar Groenland.

Hij vertelde er ons verhalen bij over een geïsoleerde woongemeenschap die jaarlijks slechts twee maal wordt bevoorraad. Alleen de maand voorafgaand aan de komst van het schip, lukt het de bewoners daar een minimum aan respectabiliteit op te brengen. Dat is de maand dat ze geen sterke drank meer hebben.

En het hele jaar door kampen ze met de onontkoombare leegte en de waanzinnige schoonheid van het landschap.

 

 

 

 

.

4 reacties op “Vijfhoekkunst”

  1. Marius (red. RaDa)

    @Eva: linkjes naar het RaDa zijn altijd welkom, maar in dit geval zou ik contact opnemen met de fotograaf (fotografie@rico.nu), die ze immers al op zijn eigen site heeft staan.

  2. Raar overigens dat ze die geïsoleerde woongemeenschap niet meteen van 12 maanden drank voorzien, of van 14 als je de vakantie- en prestatiebonussen meerekent.

    En zelfstoken gaat toch ook wel? Of hebben ze ook maar voor 10 maanden aardappelschillen?

  3. @Onwijsgeer: misschien heb je gelijk als het om roggebrood of kapucijners gaat, maar voor de alcoholisten in zo’n dorp moet het een ondraaglijk idee zijn dat de vuurwatervoorraad eindig is en ieders dorst oneindig. Naarmate de bodem van het vat door minder drank wordt bedekt, zal de inhaligheid / de paniek/ het inneemtempo toenemen. Die ene maand is waarschijnlijk een soort constante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *