Ga naar de inhoud

Schaakprobleem

De voltallige eenpersoons hoofdredactie is met succes aangevallen door (conservatieve schatting) een kleine miljard anti-RaDa bacillen.

Veel geproest en weinig geschreven derhalve; vandaag alleen een gek schaakprobleem dat ik al bedlezend tegenkwam, met een ietwat gekunstelde positie.

Wit aan zet.

Degene aan wie het was opgedragen (een stadgenoot, stadgenoten!) schreef de maker uit erkentelijkheid: ‘Ik sta versteld dat het u gelukt is om aan een tenslotte gegeven figuur een dergelijke matdreiging met vier varianten af te dwingen, waarbij de middelste (..) werkelijk nog een zekere gecompliceerdheid bergen. Ik begrijp niet dat iemand dit voor elkaar krijgt en kan slechts nederig terzijde staan waar zulk een brein passeert.’

Van hem is ook de uitspraak: ‘Er zijn geen onbenullige mensen.’

Geen varianten, beste Raarlemmers.

Waar het om gaat: WIE KREEG DIT EERBETOON?

15 reacties op “Schaakprobleem”

 1. @joost: Ik had nog enkele mensen willen uitsluiten van deelname… Mwah… En dat binnen een kwartier! Nu mogen de andere lezers nog aantonen (harde bewijzen!) dat jij niet zomaar wat zit te gokken. En als je wel zat te gokken mag je het zelf alsnog bewijzen, zonder andere hulpmiddelen dan twee oogjes (en evt. bril).

 2. Och, zóveel Haarlemse schakers met de initialen GB die dergelijk archaïsch taalgebruik bezigen zijn er niet… Daar had ik waarlijk geen externe hulpmiddelen bij nodig.

 3. Ja hoe hard moeten de bewijzen zijn Marius? Bomans wijdde zijn bewondering volgens mij aan de dirigent Ed Spanjaard (Haarlemmer)zoals in “Herinneringen aan Godfried Bomans”(red. M. v.d. Plas)is vermeld.

  En een “sch-componist” bij uitstek was D. Schostakowitsch. Die gebruikte de noten d, (e)s,c,h (Duitse notatie; Ned: d,e(min.),c,b) als motief in tal van orkestrale werken.

 4. Aan het einde van de Elswoutslaan (gerelateerd aan de rijrichting voor auto’s en paard-en-wagen)had je het Julianaschooltje (mijn kleuterschool alwaar ik huilend mijn eerste schooldag beleefde) met bruggetje ervoor, net na de paardenstal. Daarin was de schaakclub van mijn vader en broer Jan. Zij schaakten regelmatig tegen Bomans. Zo kwam het dat mijn broer Bomans wist te strikken als juryvoorzitter voor de miss-Blitz verkiezingen. Ik was daar de man (knulletje) van de spotlights. Ik kan mij niet herinneren nadien nog eens zo hard gelachen te hebben dan toen die avond waar Bomans, na de nodige slokken, de dames raak wist te typeren.

 5. @Cees,
  Woonde Harry Prenen (tekenaar, vriend van B. en leraar op het Mendel) daar niet? Ik wil daarmee geenszins zeggen dat jij in de war bent, althans niet wat dit betreft, maar dit heeft men mij (vlak erachter gewoond geweest hebbende) altijd op de mouw gespeld.

  Toen Bomans met Euwe op het Doelenplein (Stadsbieb) een schaakwedstrijd met levende schaakstukken speelde (jaren zestig) en er een loper wegens een epileptische aanval pardoes omviel, hoorde ik hem zeggen dat dit nou een typisch voorbeeld was van wat bij zijn tegenstander voor fair play doorging.

  @Marius
  Ik zit dringend om uitsluitsel jegens de door jou uitgevaardigde prijsvraag verlegen Marius! Of ben je te ver heen dat je beneveld en wel onder de vette lappen blijft liggen vandaag?

 6. Onwijsgeer heeft het bij het rechte eind. Harry Prenen woonde in dat huis met het bruggetje aan de Elswoutslaan. Ik kwam er wel eens – ik speelde destijds met een van zijn zoons (Tobias) in het ensemble Monsieur Naudot.

 7. “… met succes aangevallen door een kleine miljard anti-RaDa bacillen.”

  Wellicht zijn jullie slachtoffer van e-boli bacterie die al enige dagen uit de Haarlemse kranen stroomt. Mijn normaal stevige ontlasting was in ieder geval zondag behoorlijk vloeibaar.

 8. “… met succes aangevallen door een kleine miljard anti-RaDa bacillen.”

  Wellicht zijn jullie slachtoffer van de e-boli bacterie die al enige dagen uit de Haarlemse kranen stroomt. Mijn normaal stevige ontlasting was in ieder geval zondag behoorlijk vloeibaar.

 9. Zo te zien zelfs een dubbele aanval; dan zal het inmiddels wel helemaal slappe bxc3xa2h geworden zijn…

 10. @onwijsgeer/Joost; Voor de zekerheid nog even nagevraagd. De kleuterschool heette “Irene” en de schaakclub was er inderdaad gevestigd. De ‘Miss Blitsverkiezing” was in 1966 (in het Kerkelijk centrum t.o. de Stinkende Emmer waar de societeit “Blits” een mooie zaal huurde iedere zaterdagavond. Maar ik weet wel dat de schaakclub verhuist is (reden voor mijn broer ermee te stoppen) maar niet wanneer. Bomans wilde als vergoeding alleen een eigen fles cognac (of zoiets) en een taxi naar huis.

 11. Zelden waren lappen klammer en vetter; bedkleverig is het woord voor mijn toestand. Een beetje Bomans, dat moest nog net kunnen, dacht ik gisteren en zoost gekomen. Het schaakprobleem, dat inderdaad in Herinneringen aan GB staat, op p.231 in het stuk van Spanjaard, werd door diezelfde Spanjaard gepubliceerd in zijn schaakrubriek in het HD. Hij was echter niet de bedenker, dat was Jac. Haring.

 12. @Marius/Adrie, jullie moeten toch weten dat men sinds mensenheugnis simpelweg geen water drinkt in Haarlem maar bier. Zoals ten tijde van Mao iedere Chinees een smeltoventje in zijn achtertuin had, zo had in de 15e eeuw iedere Haarlemmer een eigen brouwerijtje omdat water drinken veel te gevaarlijk was (vraag maar aan Tsjaikowski).

  Mij bekruipt het gevoel dat PWN door Jopen-bier bij wijze van promotiestuntje een hak is gezet door het leidingwater met e-colies te besmetten (ik ben trouwens blij dat ik een bril moet opzetten om ze te kunnen zien; wat een vieze dingen zijn dat zeg, het lijken wel gebruikte tampons!). En achter dat Jopenbier zit natuurlijk die ehhh.. Prins (Wijnkerk aan de Raaks dat Jopen wilde kopen, weet je nog wel?). Lag die Prins niet in de clinch met dat door mismanagement geteisterde PWN vanwege dat terrein aan de Zeeweg? Nou dan..

  @Marius, het is trouwens wel navrant dat je blog nu volloopt en jij juist leeg.

  @Cees/Joost
  Je hebt gelijk Cees en Joost en ik ongelijk. Nadat ik op Google Earth alleen maar slagschaduwen van het gebied ter plekke te zien kreeg vanwege bomen, ben ik gisteren lijfelijk polshoogte gaan nemen: er is sprake van een tweetal panden met bruggetjes. In het pand meteen na de paardenstal kan dus best een schooltje hebben gezeten en pas daarnaast, op de hoek met de Ramplaan ene Prenen.

 13. Het probleem wat Jac Haring had gemaakt is niet correct. Het probleem heeft als bedoelde oplossing 1. Dxb7!, maar heeft, wat later ook door Jac Haring is geconstateerd, een nevenoplossing: 1. Lxd4!

  met vr.gr.
  Henk Prins, Internationaal Meester in Schaakcompositie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *