Ga naar de inhoud

Local Hero

Groot alarm in Grote Broer het HD vanochtend: in een duo-artikel doen Arnout Heemskerk en Cees van Hoore kond van het schokkende feit dat Laurens Jansz. Coster (een stadgenoot, stadgenoten!) per 3 juli uit de cultuurhistorische canon van prof. Frits van Oostrom wordt gewipt.

Zonder enige vorm van overleg met de Haarlemse bevolking, zonder dat de inzet van traumateams ook maar wordt overwogen, is hij vervangen door ene Constantijn Huygens, als ik het wel heb, en anders is het Christiaan.

Wat maakt het ook uit? Piet Huyg (Mister Haarlem) in plaats van Lau, daar hadden we als stad nog mee kunnen leven…

Over Piet Huyg en canons gesproken, een blik op de huidige canon maakt duidelijk wat een armetierige vertoning het is. Zoals een vriend van mij zei: “Hoeveel voetbalvedetten en trainers kan de doorsnee Nederlander opnoemen? En hoeveel onvergetelijke finales, omstreden doelpunten en grensverleggende overtredingen? Dan zit je toch dik boven de honderd?”

Maar dat terzijde. Exit Coster en de vraag is: hoe nu verder met hem na deze nationale deconfiture? Dat beeld ontmantelen? Of zullen wij hem in onze eigen streek blijven eren zoals veel dorpen in de goede oude polytheïstische tijd hun heilige eik of magische steen hadden, voor lokaal gebruik?

Het RaDa zou pleiten voor een jaarlijks bibliofiel festival, met aandacht voor letters en letteren in de ruimste zin des woords, het Laurens Jansz. Coster Festival, maar geeft dit idee graag voor een beter.

 


.

3 reacties op “Local Hero”

 1. De Costerprijs
  De Coster wandeling
  Coster Bollen
  Het Costerplein
  Costerdag
  Costermuseum
  De Costerkring
  Een Costerkoektrommel
  Costertjes (een microchocoladeletter)
  Costerzuilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *