Ga naar de inhoud

Speurzin

Zit ik snakkend naar mijn eerste koffie een beetje te suflezen in de metro, zie ik warempel dat achter mijn rug om druk aan mijn naamsbekendheid wordt gewerkt. In De Pers nog wel, de NRC onder de gratis dagbladen!

En hoe vaak overkomt het je dat je op de vroege maandagochtend stuit op zo’n krachtig citaat uit eigen werk? Let op de kenmerkende, aanvallende RaDa-stijl: drie bondige zinnen, geen ervan langer dan drie woorden, stuk voor stuk opgepept met een superenergiek uitroepteken!!!

Het citaat komt uit dit stukje.

Inmiddels is mijn hartslag weer gezakt tot onder de 180. Over tot de orde van de dag, beste Raarlemmers: gisteren kreeg ik een beleefd verzoekje van de Werkgroep Gevelstenen van de Vereniging Haerlem. Die herinnerde zich de eruditie en behulpzaamheid van sommige bezoekers hier bij het decoderen en duiden van de spreuk ‘saxa loquuntur‘.

Ze hebben weer iets waar ze mee in hun maag zitten. ‘Anno 1897’ en ‘Huize Vesta’ staat er op deze steen, die in het bezit is van het Frans Hals Museum. De vraag is of iemand hem thuis kan brengen?

 De steen wordt binnenkort gepolychromeerd en dan in een gevel aan het Klein Heiligland geplaatst.

 

Kom op, Raarlemmers, wij hebben een reputatie hoog te houden als speurneuzen!!

5 reacties op “Speurzin”

  1. Nou ja het spreekt vanzelf dat als die vorige steen vanzelf sprak, waarom zou deze het dan ook niet doen? “xc3x87a va seul”, stond dat niet op de koperpoets vroeger? Dus goed blijve luistere, dan komp het vanzelf.

  2. Beste Marius,

    Aardig dat je in de Pers wordt genoemd. Helemaal omdat in hetzelfde artikel nog een oud-collega van mij, Willem Karssenberg, wordt geciteerd.

  3. Zie bij Wikipedia het lemma Vesta http://nl.wikipedia.org/wiki/Vesta_(godin) De afgebeelde steenbok en de godin Vesta horen dus bij elkaar. Dat zijn de basics, nu verder…
    Op de site van de werkgroep schrijft men dat deze gevelsteen meer dan 25 jaar tegen de gevel van Swaalf Natuursteen op de Korte Verspronckweg heeft gerust. Dat maakt het lastig want ik neem aan dat dit bedrijf zijn activiteiten niet altijd beperkt heeft tot Haarlem. Het kan dus de bijvangst zijn van een klus in – pak weg – Wormerveer. Leeft opa Swaalf nog?

  4. @Martin Busker: de nieuwe foto’s plaats ik binnenkort, hopelijk zijn die andere stenen nog even houdbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *