Ga naar de inhoud

Humeurindex

Haarlem wil als eerste gemeente in Nederland gaan experimenteren met een humeurbarometer ter bevordering van de openbare orde en veiligheid. Dit instrument, dat momenteel wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met TNO en psychologen van de Vrije Universiteit, zal dagelijks de stemming in de stad peilen. 

Het principe is eenvoudig: op een representatief kruispunt (gedacht wordt aan het Kennemerplein) worden tijdens de ochtendspits metingen verricht, zoals de startsnelheid op de eerste tien meter, de frequentie, duur en hevigheid van claxonnades en verwensingen, het aantal fietsers dat door rood rijdt en de gemiddelde afstand tussen voor- en achterbumper. 

Al deze data zullen vervolgens worden verdisconteerd in de Nieuwe Haarlemse Humeurindex (NHHI). 

Het idee achter de NHHI is dat het op deze manier makkelijker zal worden rekening met elkaar te houden. In extreme gevallen, wanneer de stad echt godsgruwelijk uit zijn hum is, zal er een zogenaamd ‘kort lontjesalarm’ uitgaan. Risicogroepen als baliemedewerkers, agenten, voorlichters en receptionistes krijgen dan instructies zich voorkomender op te stellen jegens het publiek, en zo geweldsincidenten of verbale agressie te vermijden. 

De ondernemersvereniging City Haarlem heeft al interesse getoond, evenals de horeca.

.

6 reacties op “Humeurindex”

  1. Een geweldig idee! Tjeetje…eindelijk wordt ik gehoord! Want ik ben een notoire door-rood-rijder en danig uit mijn hum. Deze week mag ik (en jullie allemaal!)reageren in het HD vanwege het verplaatsen van de woonwagens naar de oude remise van de NZH aan de Leidsevaart. Woonwagens? Het zijn luxe villa’s waar ergens op een verborgen plekje nog een wieltje aan geplakt zijn, die , naar het schijnt, op OZB-vrije grond mogen staan. Ik, in mijn armzalige flatje, mag wel flink betalen. Daar zal ik dan ook eens flink op reageren! Wethouder Jan maak je borst maar nat! Trouwens over de NZH gesproken…die komt in handen van de Fransen (HD vanmorgen). Ja… ik ben danig uit mijn hum!

  2. Ik belde met de publieksdienst. Voor het een en ander. De NHHI nadert het absolute minimum.

  3. @Erwin: Is dat absolute humminimum zoiets als 0 graden Kelvin? En wat dan als blijkt dat groepen Haarlemmers nog veel meer uit hun hum zijn dan je in je stoutste dromen had kunnen bedenken (bijvoorbeeld als alle achterlijke Haarlemse stoplichten nou ook nog eens *allemaal* op rood blijven staan terwijl alle bruggen open zijn vanwege de pleziervaart xc3xa8n alle kademuren instorten xc3xa8n de OZB naar draconische hoogten wordt opgestuwd)?

    Ik zou dus pleiten voor een Nieuwe Haarlemse Humeurindexnorm (NHHIN) waarin de gemiddelde hum de nullijn is. Kun je naar beide kanten hummen; boven de lijn erin eronder eruit.

  4. @Onwijsgeer: Goed idee en bedankt, ik daalde inmiddels al naar het vriespunt en voelde mij daar wel erg ijzig.

  5. Ja, goed plan. Als uitgangspunt kan het principe van het valutamandje fungeren. In het geval van het NHHI gooi je alle Haarlemse Humeuren in het Humeurmandje, je neemt een gemiddelde met seizoensmarge, en op basis daarvan wordt de index bepaald. Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die het gemiddelde eigenhandig omhoog trekken. Die staan fluitend voor het stoplicht, begroeten de Connexxionchauffeur met een opgewekt ‘Bonjour’ en zingen mee met het wachtmuziekje van de Publieksdienst…..Jaahaaa, zo kan het ook.

  6. Ik heb een oom die zo’n wanstaltig goed humeur geniet dat hij in z’n eentje op 500 km afstand nog kans ziet het voorgestelde humeurmandje omhoog te trekken naar nimmer geziene hoogten. Dit ondanks zware regenbuien die Haarlem en belendende omstreken gewoonlijk teisteren en deswege het mandje omlaag drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *