Ga naar de inhoud

Schelp

De vloed was bijzonder gul geweest met het zeebanket en overal waren meeuwen druk in de weer scheermessen te slopen en krabbetjes te demonteren.

Wij hielden onze pas in bij deze forse schelp, groot genoeg om je handpalm te vullen. Er stak een wit stompje van iets uit, dat regelmatige, op een neergaande bewegingen maakte.

Ik drupte er wat water uit mijn drinkfles op om een betere foto te kunnen maken, maar daar was het niet van gediend. Het trok zich terug in de schelp, maar al spoedig was er activiteit op een ander front.

Was dat fliepje een voelspriet? Wij keken geïntrigeerd toe hoe het de omgeving verkende. Hé, in dit nieuwe uitstulpsel zaten twee gaatjes.

“Smile!”zei ik toen ik afdrukte.

“Uh… mischien is dit wel de achteruitgang,” suggereerde Gerrie, die geruime tijd onder waddenbiologen heeft verkeerd en bijvoorbeeld weet waarom nonnetjes samen klaarkomen.

Dat eerste stompje (of was het toch weer een ander en had hij er een hele batterij van – wat jammer toch dat schaaldieren niet kunnen praten!) mocht nu ook weer buiten spelen. We keken het geürm en gewurm geruime tijd aan en besloten toen niet de hele levenscyclus te bestuderen, maar door te lopen naar Zandvoort. 

 Die levenscyclus duurde echter korter dan we dachten. We hadden nog geen tien passen gezet of een vraatzuchtige meeuw streek neer en wrong zich in de onmogelijkste bochten om zich toegang tot de lekkernij te verschaffen. 

 Het mag duidelijk zijn: hij had vaker met dit bijltje gehakt.  

P.S. Meer over schelpen en aanverwante zaken: http://www.anemoon.org/anemoon

6 reacties op “Schelp”

  1. Het betreft hier een strandgaper, iets wat ik een paar uur later, na twee biertjes, ook werd. Maar ik bracht het er tenminste levend van af….

  2. Alles wat beweegt op het strand is na 5 minuten in kokend water een delicatesse.

  3. “RaDa is laat”, het is 10 juli 10uur 20 en nog is het stukje over Ton H’s pizza (gedeputeerde van redacteur’s meest favoriete, dichtbijzijnde provincie: NH) er niet!

  4. @ Beneralwéér: dank voor de compli’s!
    @ Cees: De verdachte, kunstenaar-pyromaan Van Koningsbruggen, wil nu een Ton Hooijmaijers Fanclub oprichten. En dat terwijl wij die hier allang hebben! Ik wil Van Koningsbruggen alleen niet als lid. Laat het redactiestandpunt duidelijk zijn: het RaDa is tegen alle vormen van pizzamisbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *