Ga naar de inhoud

Schizofrene stad

Megalomanie en nanomanie gaan hier ter stede hand in hand, en soms word ik als stadstherapeut zo móe van die eeuwige gespletenheid!

Twee voorbeelden. Omdat ze bij het Badmintonpad een buitenproportionele vmbo-school willen bouwen, moet honkbalvereniging Kinheim verhuizen naar het nieuw in te richten Pim Mulierpark, en zie, ook daar is het weer woekeren met de ruimte. Wethouder Divendal had gehoopt vijf betaalde parkeerplekken en kleedkamers te realiseren in het verre veld en er was een vernuftig ontwerp waarbij de catcher in een hokje zat en tevens via een achteruitkijkspiegel de kassa bediende. Blijkt nu ineens dat de KNBSB dat afkeurt! Nog een detail: een homerun van 35 meter voldoet niet aan de minimumeisen van de honkbalbond.

Kunnen we ons als sportstad niet beter specialiseren in tafelvoetbal, minigolf en mikrokorfbal? Dat scheelt een controversieel stadion, plus die lelijke kantoortoren bij het Pim Mulier, die de herinrichting moet financieren.

En dan is er nog de restauratie en vernieuwing van de schouwburg. Het eind is in zicht: september 2008 gaan ze weer open. Er was deze week een feestje, omdat de bouw het hoogste punt had bereikt. Er werd pannenbier gedronken en Philharmonie-directeur Jaap Lampe en PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee speelden scènes uit Onder het Melkwoud/ gaven een demonstratie abseilen langs de gevel.

John Oomkes probeerde namens Grote Broer het HD de stemming te drukken. Er is een probleem met de stoelen, ontdekte hij. Te duur. Architect Erick van Egeraat heeft een klassiek model ontworpen (je zou denken dat dat al bestaat) en hij ‘wil niet voor een dubbeltje op de eerste rang’.

“We hebben het over 60 à 70 mille per stoel “, zegt Van Egeraat. Het gaat om ruim 700 stoelen, dus reken maar uit. Naar mijn smaak moet dat bedrag te vinden zijn, want je hebt het over een project dat in totaal 20 miljoen euro vergt.”

Waarom rekent hij zelf niet, denk je dan, maar misschien is dat niet zijn sterkste punt: €70.000 x 700 = €49.000.000.

Toen de journalist (zich nog van geen dreigende rectificatie bewust) wethouder van Cultuur én Financiën Chris van Velzen met deze cijfers confronteerde, reageerde deze laconiek: “Ik zie het wel. Bovendien: dat moet op te lossen zijn. Desnoods laat ik de vereiste stoelen maken in China. Dat scheelt behoorlijk in de kostprijs, zo is mijn ervaring.”

China…? China?! Ik vrees dat we in de nieuwe schouwburg straks zullen zitten op afgedankte klapstoeltjes uit Hooijmaijers’ Olympische zeilpaviljoen en dat alle figurantenrollen worden vervuld door acteurs met een onmiskenbaar Qingdaose tongval, die in leven worden gehouden met verkeerd bezorgde pizza’s. Of zie ik het nu te somber?

.

4 reacties op “Schizofrene stad”

  1. Jeroen Fritz zal ff te laat geboren zijn anders hadden er in de plaats van de verbouwde schouwburg (overigens een prachtig ontwerp!)studentenflats gestaan, en terecht, die schouwburg kunnen wij Haarlemmers niet opbrengen, denk ik met mijn provinciaalse verstand. Maar gelukkig komen er misschien een paar centen vrij nu er geen stadpark hoeft te komen in het Westelijk Tunbouwgebied. Haarlemmers willen liever historisch besef (NIETS DOEN DUS!) dan een in elkaar geflanst park. Als geboren Ramplaankwartierder heb ik natuurlijk makkelijk, emotioneel praten maar nu ik, na mijn vriendin, ook de Hekslootpolder wat beter heb leren kennen weet ik hoe belangrijk zulke stukken land zijn waar koeien kunnen loeien voor de melkmachine in afwachting van de Boer. Er liep er één los, ik heb hem gezien, compleet met blauwe overall en pet! Aan de ene kant de polder aan de andere kant de Vondelweg en groen voor vogels en hondenuitlaters. Zal dit beeld ook verdwijnen als de Vondelbrug klaar is?Wanneer doet de PvdA eindelijk eens wat ze al 20 jaar geleden had moeten doen: Pak de Arbeider zijn auto af (door reiskostenvergoeding-aftrek voor bedrijven te verbieden) en stimuleer het openbaar vervoer!

  2. Over die “Herstructurering Pim Mulliersportpark”: De gemeente Haarlem flikkert een aantal sportaccomodaties neer langs een weg: “waardoor we gaan spreken van een ‘Sportboulevard Haarlem'”. Zo maar!

    Rijdend over de Randweg wilde ik eigenlijk iets heel anders zeggen tegen mijn mevrouw, maar nee hoor, wat ik ook probeerde, er kwam alleen ‘Sportboelevaar Haarlem’ over mijn lippen! Ieder keer weer, zij ook. Tot onder de Velsertunnel, waar ons spreken eindelijk overging in ‘Meubelboelevaar Beverwijk’.

  3. @Cees: ja, de koe is de nieuwe heilige koe!
    @O’geer: En de ijsbaan is door die overkapping ineens ook in een gebouw veranderd. En ik vrees dat het nog wel even doorgaat met de boulevardisering.

  4. Henk Verbruggen

    Prima stukje over het Badmintonpad. Buiten de belachelijk buitenproportionele school is de gemeente na ruim twee en een half jaar (!) nog steeds niet geslaagd om een veilige verkeersontsluiting te realiseren. De plannen tot nu toe konden rechtstreeks de prullenbak in.Maarj, wat doe je tegen een egotrippende wethouder ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *