Ga naar de inhoud

Ko(lder)

Vorige week bij het Proveniershof: Ko stapt in een van zijn merkwaardige lederen outfits op een keurige toerist af en fixeert hem enige seconden met zijn intense, licht intimiderende blik.

“Heb je een euro?”

“Nee,” zegt de man, iets te ingenomen met zijn eigen flinkheid.

“Als het hard nodig is, kan je er van mij wel één krijgen, hoor.”

En grijnzend banjert Ko verder.

De foto heb ik geplukt van de site van Michiel van Reenen, op wiens collectie markante Haarlemmers ik al eens eerder de aandacht vestigde.

________________________________________________________________

Zaterdag hadden we gasten die Haarlem wilden zien en kinderen van die gasten die nog te klein waren om er eens flink de kuierlatten in te zetten. Een rondvaart leek ons een aardig compromis.

Bij de Kampervest wees de kapitein/gids ons al van verre op een klein huisje.

“Als we daar langsvaren en die meneer is thuis, steekt hij altijd zijn middelvinger naar ons op – hij heeft het niet zo op ons, daar hoeft u verder niets voor te doen.”

De man stond op zijn post, tussen twee ruige bakkenbaarden en in een strak, smetteloos wit T-shirt, waar hij een watermeloen in verstopt leek te hebben. Zodra hij onze boot in het oog kreeg, sprong hij in de houding en hief een bijzonder stramme vinger.

Tot we onder de brug door gleden, bracht hij roerloos zijn saluut.

.

.

5 reacties op “Ko(lder)”

 1. Hmmm, deze valt me een beetje van je tegen Marius, de anekdote over de euro stond afgelopen zaterdag vrijwel letterlijk zo in Grote Broer in een stukje over Jan Jurk, zij het dat de grap daar door Nico werd uitgehaald:

  ‘Nico, ook al zo’n bekend gezicht in Haarlem, met zijn leren rok, komt aangelopen. ,,Heb je een euro?”, vraagt hij de verslaggever. Na het ontkennende antwoord: ,,Wil je er eentje van mij?” De twee hebben pret.’

 2. Of zou het andersom kunnen dat Grote Broer het van Marius heeft “geleend”? Lijkt me echt iets voor HD.

 3. @ Richard: Bij mij wordt de grap ook door Nico/Ko uitgehaald (zie foto)en (erewoord!)ik stond er hoogstens drie meter vandaan. Misschien dat Nico met die ene grap de hele dag plezier heeft gehad bij allerlei voorbijgangers.
  Het HD van zaterdag heb ik (omdat er nog een stapeltje ongelezen kranten lag na mijn tripje naar Frankrijk) slechts heel vluchtig gelezen.
  Curieus…

 4. @Onwijsgeer: wij weten bij HD inderdaad al dagen vantevoren wat Marius gaat schrijven, en ja het is komkommertijd he…?!
  @Marius: ik heb van jou geen erewoord nodig om je te geloven. Het lijkt me een grap waar zij zich een hele dag mee kunnen vermaken. Maar ja, dat vluchtige lezen… 🙂

 5. @Richard S:
  Hoe bedoel je: “wij weten bij HD…”. Suggereer je dat ik geacht word te weten dat jij een intimus bent van/bij HD? En indien zo, wat dan dan?

  “Wij bij de vakgroep psychologie weten” dat het mogelijk is dat ene “x” aan ene “y” iets toevertrouwt doodeenvoudig omdat “x” het interessant of erg grappig vond. Wij hebben vervolgens meermalen in verbijstering kennis genomen van het feit dat een verhaal waarvan wij absoluut meenden de bron te zijn, ons na verloop van tijd, meestal in licht gewijzigde vorm, weer ter ore kwam. De zegsman of -vrouwe begon dan vaak met: “wat ik nou heb meegemaakt…”.

  Zoals inspecteur Frost zo zeggen: “Comeon, chop, chop, do’nt tell me porkies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *