Ga naar de inhoud

De weg kwijt

Geachte redactie,

Mag ik drie dagen na dato nog hopen op een krachtig tegenoffensief van RaDa-zijde nu kunstredacteur Cees van Hoore van het HD volhardt in zijn solo-lobby voor een standbeeld van Harry Mulisch op de Grote Markt, op de plek waar nu Laurens Janszoon Coster staat?

Hoogachtend,

mirijas@palnet.ln (naam en adres bij de redactie bekend)

(Voor wie het is ontgaan, Mirijas refereert aan Van Hoores fantasie in zijn bijdrage aan de zomerserie Waarnemingen onder de kansel of aan de tapvan 19-7-’07, die verscheen onder de rare titel ‘Stasi-medewerker op terras van Brinkmann’. De journalist luistert hierin zijn terrasgenoten af en sabbelt wat op zijn eigen emoties.)

De redactie antwoordt: U raakt hier een teer punt. Onmiddellijk na eerste lezing dompelden wij het toetsenbord diep in vitriool om een krachtig protest tegen dit infame voorstel op te stellen – om het na tweede lezing haastig te reinigen met water en groene zeep. Want het kan niet anders of Cees van Hoore is volledig de weg kwijt. Dit is de gewraakte passage:

‘Moet je je voorstellen dat Harry Mulisch, een van Haarlems grote zonen, daar straks staat. Ziet u het voor u? Hoe die imposante Griekse neus van hem tegen de middag zijn schaduw werpt over de Grote Markt, tot diep in de Zijlstraat?’

Dat van die lange neusschaduw zal wel een humortje zijn, maarruh… tegen de middag, een schaduw naar de Zijlstraat? Een straat die ten westen van het beeld ligt? Deze foto nam ik donderdag om 1 uur.

De schaduw wijst naar de Smedestraat en in de loop van de middag zal die schaduw lengen en draaien naar het Klokhuisplein.

Beste Mirijas, ter geruststelling: vanzelfsprekend staan wij pal voor de geëxcanoniseerde Lou. Indien nodig zal het RaDa met alle toegestane en verboden middelen strijden voor het behoud van diens beeld. Wij achten iedere vorm van aandacht voor de pro-Mulischbeweging echter prematuur zolang die bestaat uit één totaal gedesoriënteerde Leidenaar.

1 reactie op “De weg kwijt”

  1. Een hele opluchting! RaDa dreigt met actie! Maar geachte Redactie…kunnen we ook iets betekenen voor de snuisterijenverkoopter van het winkeltje onder “Jan-met-de-hoge-schouders” want ze mag haar ansichtkaartenhouder niet buiten zetten! De hele Grote Markt staat tegenwoordig vol met TERRASSEN, zodat ik zelfs af en toe in mijn handremmen moet knijpen zo vol is het er. “De Blauwe Druif” of “Proeflokaal”(weet ik veel) mag regelmatig de hele Lange Veerstraat blokkeren maar zij mag er geen kaartenstandaart…? Pek en Veren voor dit college? Demonstratie? Straatstenen eruit? Ambtenaren aan de schandpaal? Ik ben er voor in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *