Ga naar de inhoud

Macht Urlaub

Op het eiland Rügen bezochten wij de Koloss von Prora, het grootste bouwproject van Duitsland: over een lengte van 4,5 kilometer strekken zich daar langs de Oostzeekust acht identieke appartementenblokken uit, ooit door de nationaal socialisten neergezet onder het motto KRAFT DURCH FREUDE.

Het was de bedoeling dat 20.000 arbeiders er gelijktijdig vakantie zouden kunnen vieren. De Keulse Architect Clemens Klotz won met het ontwerp een prijs op de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Met 5000 man werd er hard gewerkt aan de voltooiing (gepland voor 1941), maar voordat de Massenerholungeen aanvang kon nemen, kwam er in 1939 een kleinigheidje tussen.

Na de oorlog deed het Rode Leger een poging een aantal gebouwen op te blazen, maar dat mislukte. Nadien heeft het DDR-leger de Koloss als kazerne gebruikt, en na 1990 de Bundeswehr ook nog twee jaar.

Nu staan die gebouwen daar te staan, als een luguber monument van beton, grootdeels leeg en zo groot dat je er alleen vanuit de lucht een idee van krijgt.

Momenteel is er in het documentatiecentrum een tentoonstelling: Macht Urlaub.

 

De imperatief is veelzeggend.

 

.

1 reactie op “Macht Urlaub”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *