Ga naar de inhoud

Woordgrapje

Bestaat er een maximaal toegestane dagdosis voor sambal? Zo ja, dan loop ik deze week ernstige risico’s.

Ik ben een echte liefhebber, ik snoep van de mildere soorten als badjak en manis graag een half theelepeltje zo uit de pot en ik heb ook weleens zelf staan oelekken om een eigen variant samen te stellen (de sambal rada, die het door slinkse tegenwerking van de firma Conimex nooit tot industriële productie heeft geschopt).

Afijn, afgelopen zaterdag sloeberde ik wat over de Grote Markt om het echte Haarlemgevoel weer enigszins terug te krijgen en tikte bij een kraampje met Aziatische allerleitjes een potje Q-li op de kop.

Eigen recept, zei het meisje erbij, Thaise sambal. Op geitenkaas smaakte hij heerlijk, zonder geitenkaas voortreffelijk en inmiddels heb ik de halve pot leeggesmikkeld zonder dat er een korreltje rijst aan te pas kwam. Q-li is eerder oranje dan rood en er zit iets fris in – verse koriander, citroengras, djeroek poeroet?

Mijn papillen kwamen er even niet uit. Dan maar googelen, dacht ik enkele tellen voordat ik besefte dat dat geen zin had. Ah, Q-li… Een woordgrapje!

P.S. In Duitsland zagen wij op een perron de Kofferkuli, die niets met culi’s te maken heeft. Het is (bij gebrek aan koelies? / kruiers) een bagagewagentje.

.

3 reacties op “Woordgrapje”

  1. Hmmlekka lekka. Zaterdag direct een pot kopen. Ik ben trouwens ook benieuwd naar die sambal rada!

  2. Aan de ontbijttafel geprobeerd het woordgrapje te vatten maar we kwamen niet verder dan ‘culinair’. Te moeilijk dus op de vroege ochtend. Q-li googelen gaat trouwens prima: je staat zomaar midden op de Grote Markt! We gaan een potje halen!

  3. @Cees: CULI, en dan een beetje verchineest, dat is het inderdaad. Koriander zit er niet in, weet ik inmiddels dankzij een mailtje van de makers, die andere twee ingrediënten wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *