Ga naar de inhoud

Oude roem stinkt

In de jaren tachtig deden mijn kuiten dingen waar ze nog steeds wel eens van dromen. Dit knipsel over de Midzomernachtloop (georganiseerd door Grote Broer het HD) vond ik onlangs terug in een uitpuilende map met uitslagenlijsten, rondetijden en trainingsschema’s.

Die Midzomernachtloop was geen serieuze atletiekwedstrijd, in het donker op het strand met zo’n lichtgevend sprietje om je pols of hoofd. Wat niet wegnam dat ik toen verguld was met mijn eerste plaats en opgelucht bovendien, want vlak voor de finish dreigde een debacle.

De eerste vier kilometer kon je vooraan lekker doortuffen, het strand was hard en we liepen met een kopgroepje van een man of acht. Na het keerpunt liepen we de ploeterende meute tegemoet, waarbij voortdurend frontale botsingen dreigden met nietsvermoedend jogvolk.

Ik verzon een list. Een paar passen door ondiep water brachten mij op de lange zandbank evenwijdig aan het strand, die goed begaanbaar was. Vrij baan! De concurrentie, die mijn voorbeeld volgde, knakte ik spoedig en de laatste twee kilometer hoefde ik alleen maar op de eindstreep af te stuiven, in superieure stijl en schijnbaar onbedreigd.

Het enige was dat de zandbank geleidelijk verder van de vloedlijn verwijderd kwam te liggen en het was te donker om te zien of er verderop nog een doorgang was. De mui was inmiddels zo’n dertig meter breed en de diepte liet zich lastig schatten. Op het strand schetterde de megafoon van de organisatie nu erg dichtbij.

Ik voorzag een vernederende ontknoping waarbij ik crawlend, wadend, soppend en knarsetandend moest toezien hoe op het droge een atleet uit het duister opdoemde en mij met een magnifiek eindschot centimeters voorbleef. 

Niet dus. Het water bleek kniediep en al wekte mijn plotselinge verschijning uit zee enige bevreemding, de zege was aan mij.

.

6 reacties op “Oude roem stinkt”

 1. 8 kilometer in 30 minuten en dertig seconden. Dat is 4,37 meter per seconde, ofwel 15,7 kilometer per uur!

  Dat is ruim 7 (7!!) maal de maximaal toegestane snelheid voor het doodordinaire PAVOHOVAHA lid! Dat krijg je ervan, voorzitter en fractieleider in één, dat is hét recept voor machtsmisbruik.

  Ik roep op tot een buitengewone algemene ledenvergadering, zo rond mei 2009 heb ik wel een gaatje.

 2. Pierre b. de Coubertin

  Amice,

  Leuk idee, zo’n strandloop door ‘t water. Van mijn wolkje denk ik dat al die Chinezen (ook zo hun eigen zee) daar binnenkort vast iets leuks mee kunnen. Dat gaat maar door. Die zijn rond 2008 overal beter in dan verwacht, daar helpt geen ZDF aan, of geen ARD!
  Winnen blijft het belangrijkste van meedoen.
  Maar organiseren is minstens zo waardevol als winnen, net als medailles wedijveren om het belang van uitzendrechten en inkomstgelden. Dan heb ik het nog niet eens over al de miljarden die ‘t kost. Ach, verliezen… Zet ons op. Het gaat om het meedoen. En van Chinezen heb je er per slot ook meer dan een miljard, zeg maar een zee vol. Nog gefeliciteerd M., met je overwinning van toen, en groet dat meisje van Blankers-Koen.

  Stay running,
  Still going strong,
  Pierre.

  P.s.
  Wat had mijn sportieve broeder Mao toch maar weer met dat meer, excusez: ‘la mer’? Moet ik m’n goede vriend Charles Trenet nog ‘ns over telefoneren, of hoe noemen jullie dat tegenwoordig? Had geloof ik ook iets met gemeenschappelijkheid en vriendschap van doen. Enfin, adellijke groet,
  P.

 3. Winnaars staan meestal in de eerste startrij(en), dus daarom mijn vraag: Sta jij op die foto? Die jongeman rechts (kijkersperspectief) naast Ds. Gremdaat vertoont wel enige gelijkenis met de huidige Marius (zie foto rechtsboven).
  Nog zeer van harte overigens. Ik heb zelfs nog nooit 8 kilometer in 30 minuten gefietst…

 4. En kreeg je bij wijze van lauwering het zeewier op je hoofd gedrukt dat je met je drietand had gescoord toen je uit het water kwam strompelen?

 5. @Henk: ik had gehoopt dat het verjaard zou zijn…
  @Pierre: Olympisch wadlopen, wie weet… De Chinezen gaat geen zee te hoog.
  @Harrie: Die tweede rechts van Gremdaat zou kunnen, maar ik durf er mijn medaille niet om te verwedden.
  @O’geer: iedere overeenkomst met bestaande mythologische figuren berust op toeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *