Ga naar de inhoud

Krab

Er zijn van die dromen waarvan ik zeker weet dat ik ze nooit zal dromen.

“Hier op het bed stond een blikje krab. Ik was bang dat het niet goed meer was. Het deksel stond bol en toen ik beter keek, zag ik dat er een gaatje in zat. En het stonk. Dat gaatje werd van binnenuit langzaam opengereten en toen kroop er een knoert van een krab uit. Vaalgroen was ie en ongeveer zo groot als een pannenkoek. Wij vluchtten allebei weg. Ik zocht wanhopig in de keukenla naar iets om ‘m onschadelijk te maken, maar er lag alleen een botte kaasschaaf…”

Tot zover de huisdichteres, die mij vanochtend even bijpraatte.

En dan was er (diezelfde nacht) nog een oud vrouwtje dat in haar bijzijn een zwarte letter uitbraakte (“een v, geloof ik”) en die letter hardnekkig aan haar bleef opdringen…

Interpretaties (bij voorkeur in onzichtbare inkt geschreven) s.v.p. in een discrete, ongeadresseerde bruine envelop in de dichtstbijzijnde pedaalemmer deponeren.

.

7 reacties op “Krab”

  1. Verdringing vadertje .
    Overigens is het pannekoek ; je gooit een pan niet weg na het bakken van ëén koek.

  2. Volgens Freud bevat iedere droom een onbewuste wens. In dit geval lijkt de wens een duidelijk geval van: “ik heb vleselijke jeuk op mijn rug en wens dat ‘x’ lekker mijn rug krabt”.

    De letter ‘v’ duidt het vreselijke aan en voor ‘x’ valt van alles te substitueren (zoals huisdichteressen).

    Dat stinkt en zwart is, is m.i. gewoon een kwestie van persoonlijke hygiëne.

  3. De droom van de huisdichteres lijkt sterk op een plaatsvervangende herbeleving van de angstig/spannende maar glorieuze strandloop. De krab is Marius, het geopende blikje duidt op ontsnapping vanuit de zee, de stank is de oude roem en de V van Vloedlijn en Vrije baan, maar in de eerste plaats van Victorie.

  4. De omvang van de krab zegt iets over het groeiende ego als de finish als eerste bereikt wordt. Een groot ego vindt men meestal niet plezierig. Die enorme krab wordt dus bedreigend en moet dood. Maar de krab staat voor Marius en die willen we héél lang bij ons houden! Daarom wordt het moordwapen niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *