Ga naar de inhoud

Blijf(t) tolerant

Paniekvoetbal, dacht ik toen ik vanmorgen in het HD de aankondiging las van de grootse demonstratie ‘HAARLEM BLIJF(T) TOLERANT!’

Haarlem Jazzstad is tot dusver toch zonder noemenswaardige incidenten verlopen? De andershorenden houden de molotovcocktails allemaal keurig op zak. Van enige onverdraagzaamheid geen sprake.

(RaDa hoorspelkern produceert het geluid van vallend muntje)

Oh, zúlke tolerantie!

Want terwijl jullie en ik op onze horizonverbredende buitenlandse terrasjes de factor 12 grondig in zaten te masseren, is het geestelijk klimaat hier ter stede bedenkelijk afgegleden – zie hier en hier. Verloederd, zeg maar gerust! Dus even snel die caravans in het vet zetten en zaterdag om 14.00 uur opdraven op de Nieuwe Groenmarkt, vinden dertig maatschappelijke organisaties op initiatief van het landelijke netwerk Anti Fascistische Actie.

AFA… AFA?

(RaDa hoorspelkern produceert het geluid van vallend muntje)

Ah… dresscode capuchon en autonome theedoek! Een thuiswedstrijd voor Sjaak Vrugt van de Axielijst!

Krakersjaak heeft goed overzomerd en lijkt klaar voor het nieuwe axieseizoen. In Grote Broer het HD mag het raadslid zijn gedachtegoed nog even toelichten: “We houden de manifestatie bewust zo breed mogelijk. Iedereen behoort in zekere zin wel tot een minderheid. Juist daarom is het belangrijk tolerant tegenover elkaar te blijven.”

Juist daarom…? Juist daarom…?

(RaDa hoorspelkern bergt na een kwartier de muntjes weer op en druipt gefrustreerd af)

                                                   II.

Ah, gelukkig… Het is pas volgende week zaterdag, op 25 augustus. Dat stond er niet bij in Grote Broer. Nog iets: de organisatoren hebben een eerzame website* en er zitten keurige Haarlemse mensen tussen de sympathisanten, zoals troubadour Paul Marselje en onze stadsdichter George Moormann, die nooit een homo zou meppen zonder goede reden en uitsluitend met ganzenveer op perkament schrijft ipv met een spuitbus op gebedshuizen.

En burgemeester Bernt Schneiders spreekt en ALLE Haarlemse pol. partijen hebben beloofd te klappen als hij is uitgesproken. Ineens begint het op een heel ander soort grootse manifestatie te lijken: letterlijk iedereen komt, behalve natuurlijk de écht intolerante mensen. En dat is best handig want dan kunnen we gelijk zien wie het zijn.

* inmiddels ter ziele

.

2 reacties op “Blijf(t) tolerant”

  1. Weer een meesterstukje van RaDa’s hoofdredacteur mag ik wel zeggen.
    Ben direct ook weer een stuk bewuster, een minderheid op mijzelf.
    Ineens besef ik dat menigeen mij uitlacht, bespot en/of links laat liggen. Misschien moet ik wat opschuiven en de PvdA rechts laten liggen? Niet meer hand-in-hand fietsen met mijn Lief? Piet (zie Bieslog) verruilen voor Allah? Zo had ik het weekend weer van alles te overdenken terwijl ik ongemerkt zo gelukkig was! Ga er waarschijnlijk heen, die bijeenkomst; mijn Lief heeft van Dolly Bellefleur nxc3xb2g niet haar bekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *