Ga naar de inhoud

Haarlem Hyperactief

In de Hallen is momenteel een videoproject te zien van de Nederlander Guido van der Werve, die 24 uur op de Noordpool stond, precies op de aardas.

The day I didn’t turn with the world heet het project, de dag dat ik niet met de wereld meedraaide. Die ene dag dat hij niet meedraaide, stond de kunstenaar daar op de Noordpool te kleumen, te klappertanden, te snotteren. Uit vrije wil! Hij riskeerde een terminale longontsteking, uitsluitend om even te ontsnappen uit de mallemolen van het leven…

Herkent u dat toevallig, dames en heren? Want als dat verlangen de afgelopen tijd ergens ter wereld intens werd gevoeld, was het wel hier in Haarlem, dat dreigde te verdrinken in een woeste maalstroom van evenementen.

Om te beginnen waren daar de Vaardagen: vrijdagavond dobberden op het Spaarne ontelbare botters, tjalken, catamarans, windjammers, Chinese jonken, Romeinse galeien en Friese staartsloepen, in afwachting van Burgemeester Schneiders, die de opening verrichtte door met zijn privé-korvet het Korenlint stuk te varen – een eeuwenoud ritueel dat herinnert aan de slag bij Damiate.

Daarna ging iederéén door het lint. Alle hens aan dek!! De hele armada lag met gestreken giek en zigzaggende kiel permanent op ramkoers; van loef- naar lijzijde laveerden ze, laveloos volle kracht vooruit en overstag tussen bakboord en stuurboord, allemaal vrijbuiters met de ware COC-mentaliteit. Als in de gloriedagen van Michiel de Ruyter en Piet Hein bolden fier de zeilen in de friet- en shoarma-walm. Alleen Cor Bakker kneep ‘m, die zat daar tussen met zijn kostbare concertvleugel op de voorplecht, op weg naar de Philharmonie, de Stad als Podium moest immers ook doorgaan!

Geen wonder dat een enkele schipper de kluts kwijtraakte en de Opgebroken Gedempte Gracht probeerde op te varen, wellicht ook in verwarring gebracht doordat de Vijfhoek blank stond door de stromen middeleeuws bier die vanaf het Jopenfestival rijkelijk vloeiden, dit weer tot wanhoop van landrotten die in het kader van de Monumentendagen éénmalig hun prehistorische kelders hadden opengesteld voor het publiek.

En tussen die onafzienbare zee van fokken en wimpels wapperden honderden spandoeken! Gedupeerde booteigenaren van jachtwerf De Drijver eisten van de gemeente dat zij hun boten deze winter mochten stallen in de Appelaargarage of de verloederde Brinkmannpassage.

De Brinkmannpassage, denkt u nu als kritische luisteraar, die is toch… Ja, klopt, die is gekraakt, maar dat konden die bootvluchtelingen ook niet ruiken, dat Sjaak Vrugt van de Groep Axielijst uitgerekend dat weekend zou toeslaan, temidden van het feestgewoel. Amper twee weken eerder had het onstuitbare raadslid ook al de krantenkoppen gehaald: op diezelfde grote Markt sprak hij een menigte van 15.000 verontruste stadgenoten toe bij de manifestatie Haarlem blijf(t) tolerant, waar hij stelling nam tegen het bekladden van homo’s met racistische leuzen EN de alarmerende toename van het moskeerammen.

Ben ik niet iets vergeten…? Ja, Jantje Smit natuurlijk! Jantje Smit presenteerde een avondvullende tv-uitzending op de Nieuwe Groenmarkt, live, samen met K2 en Gerard Joling en andere kampioenen van het Nederlandstalig repertoire. Maar liefst 200 enthousiaste muziekliefhebbers beleefden een onvergetelijke avond, zonder één wanklank, ondanks de aanwezigheid van het Antifascistisch Meezingersfront. Onbetaalbare Haarlem promotie, waar wij de VPRO niet dankbaar genoeg voor kunnen zijn.

Wacht, ik vergis me. Het was natuurlijk de TROS, de VPRO was van de Vaardagen.

Dat krijg je ook van zoveel actualiteit op een kluitje! Vandaar ook mijn aarzeling over dat voorstel dat iemand op mijn weblog deed. Die wilde volgend jaar de Momumentendagen, het Korenlint, de Stad als Podium, de Vaardagen en het Jopenfestival volgend jaar nogmaals samen laten vallen – en dat festijn bovendien combineren met Haarlem Jazz, Haarlem Culinair, de Draaiorgeldagen, de Trosloop en de finish van de Muggenronde.

HAARLEM HYPERACTIEF, zouden we dat mega-evenement kunnen noemen, en je houdt dan jaarlijks 51 rustige weekends over, dat is het grote voordeel.

Op zich ben ik voor, maar als columnist ben ik bang dat de dingen bij mij dan toch een beetje door elkaar zouden gaan lopen.

Radio-column voorgelezen bij de Ampzing Broodkast 12 sept. ’07

4 reacties op “Haarlem Hyperactief”

  1. @Bies: Lees eerst de laatste zin nog een keer langzaam door en zoek dan de 17 andere vergissingen / verhaspelingen in dit stukje.

  2. Ach, stom! In snap um. Had “De COCK (met cee oo cee kaa) mentaliteit” moeten zijn!

  3. Nachtmerrie
    Wat een herrie in de straat (Ged. Oude Gracht), ik keek uit het raam en zag de zuid-tangent voorbij razen. Er zaten allemaal dieren in: paarden, varkens, koeien maar ook een paar paarden die aan de leidsels vast zaten aan de bus en mee moeste hollen. Zij lijden erbarmelijk en sloegen bij elke bocht tegen huizen, lantarenpalen en verkeerslichten aan. Toen de bus stopte voor een verkeerslicht liep ik er snel heen om de 2 paarden ook in de bus te laten stappen maar een man, die in de bus zat, kwam overeind en schoot met een afgezaagde buks één van de paarden medogenloos door de hals; het bloed spoot er uit en bijna in mijn gezicht. Ik dook snel weg achter het kozijn en keek de kamer in met maar één gedachte: “Als ik nou maar de tijd krijg om het RaarlemsDagklad te mailen…waar is mijn PC?” Toen ik badend in het zweet wakker werd stond ik op en liep ons balkon op van het 4-sterren hotel en keek uit over de zee, in een aangename zuid-Spaanse bries. Dat ik de vaardagen zou missen wist ik maar mijn dagelijkse column?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *