Ga naar de inhoud

Iedereen vogelvrij

Alleen alleenstaande werkende ouders gaan er 6% op vooruit, tenzij ze dit jaar een nieuwe identiteitskaart nodig hebben, netto meer dan twee kratjes accijnsrijk bier per dag roken én LPG rijden in een opgevoerde Hummer.

De rest van de natie voelt zich op deze day after tussen de 0,20 en 0,75% minder gewaardeerd en mokt 35% meer dan eergisteren om deze tijd.

Het zuur en het zoet, de zwaarste schouders de sterkste…, allemaal vogels in de lucht…, je moet je dak niet repareren als het regent… Wouter Bos kan zovéél zeggen…, één soundbite maakt nog geen lente…

De politieke redactie van het RaDa is eigenlijk wel weer klaar met Prinsjesdag. Weet iemand uit welk prachtboek deze passage komt? Het speelt zo’n 150 jaar geleden.

“Jullie zullen zien,” zo luidde zijn weinig oorspronkelijke conclusie, “jullie zullen zien dat ze ons zelfs de ogen waarmee we huilen nog zullen ontnemen.”

Op deze woorden volgde het traditionele koor van boerenklaagliederen. De gebroeders Schirxc3xb2 en de kruidenzoeker hadden reeds kennisgemaakt met de klauwen van de fiscus. Voor de eersten ging het om opcenten en bijzondere bijdragen, voor de laatste zelfs om een ontstellende verrassing: hij was op het gemeentehuis ontboden, waar hem te verstaan was gegeven dat hij zijn kruiden voortaan alleen nog mocht verkopen als hij elk jaar twintig lire zou betalen. ‘Maar naar dat seneblad, die doornappel, al die heilige kruiden uit Gods schepping, ga ikzelf op zoek, weer of geen weer, op de dagen en nachten die ervoor staan! Ik droog ze in de zon die van ons allemaal is en ik verpulver ze zelf in de oude vijzel van mijn grootvader! Wat hebben jullie van het gemeentehuis daarmee te maken? Waarom zou ik twintig lire moeten betalen? Zomaar, om jullie mooie ogen?”

Oplossingen z.s.m. deponeren bij reacties (N.B. belastingvrij!)

6 reacties op “Iedereen vogelvrij”

  1. Komt dit fragment misschien uit il Gattopardo van Giuseppe Tomasi di Lampedusa ?
    Ik heb het toen ik nog geen internet had en van alles las in het nederlands gelezen (de Tijgerkat).

  2. Marius (red. RaDa)

    @ Weberni: U mag nooit meer raden! Het fragment staat op p.199 van de voortreffelijke vertaling van Anthonie Kee (Athen. Polak & Van Gennep 2007)

  3. Ik heb even gewacht tot het goede antwoord gegeven was alvorens te reageren maar nu dan : HOERA !Ik ben een alleenstaande werkende, weinig bier rokende, fietsende ouder met een geldige identiteitskaart , ik ga shoppen ! Wel moet mijn dak overigens gerepareerd worden maar ja, het regent, dat zal dus even moeten wachten.

  4. Weer pech! Ik zit ook altijd aan de verkeerde kant van de lijn! Ik ben maar een éénvoudig aanstaand echtgenoot die ‘s morgens altijd even moet kiezen tussen zijn 2 fietsen en de Scooter (een hele puzzel: gaat het regenen? enzo: het KNMI is ook niet meer wat het was)Maar ik heb altijd de beschikking over een auto. En natuurlijk mijn 2 boten, een zeilboot en een motorboot; ook een moeilijke keuze voor de zondag: als het waait regent het en schijnt de zon dan waait het niet! Aangezien ik gewoon 40 uur per week werk kom ik nauwelijks aan mijn motorrijlessen toe, die vast duurder gaan worden! en dat is toch zonde van mijn motor die er maar ongebruikt bij staat. Ik moet toch eens gaan protesteren tegen dit kabinet. Helaas weinig tijd: net terug uit Spanje en volgende maand zit ik alweer in Venetië! Ik ben het helemaal met de Telegraaflezers eens: de kabinetsplannen zijn bitterzuur! Ik denk dat ik er WEER op achteruit ga! Wel mok ik meer; zo’n 35%!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *