Ga naar de inhoud

Partij van de Wildersvrijheid

“Maar je weet toch wel wie Wilders is?”

We zaten te eten in gemêleerd gezelschap en een paar borden verderop wist een vrouw niet wie Wilders was.

“Géért Wilders,” drong haar gesprekspartner aan, met nauwelijks onderdrukte wrevel. Want iederéén weet toch…

“Nee, niet,” zei de vrouw. De centrumspits van FC Lokeren, die vent van de bloemenkiosk op de hoek, de presentator van het Rad van Fortuin? Ze zou het zo hebben geloofd; hints die ze kreeg toegespeeld over een koranverbod en de Partij voor de Vrijheid brachten geen licht in de duisternis.

Ik ken haar. In de veertig, niet bovengemiddeld dom of slim (havo afgemaakt), ze voedt een dochter op, heeft een baan in het maatschappelijk werk en kent veel mensen. Belangstelling voor van alles en nog wat, van Oosterse filosofie & meditatie tot tuinieren & wandelen. Je kunt goed met haar praten, alleen dus niet over Wilders.

Het houdt mij een dag later nog steeds bezig. Welke grove en fijne filters moet je in je perceptie hanteren om niets maar dan ook niets mee te krijgen van de commotie en controverse die de man alom teweegbrengt; en anders is er (als politiek je geen bal interesseert) altijd nog zijn onvermijdelijke kapsel. Hoe kan iemand 100% wildersvrij blijven in deze tijd?

Maar het kan. Blijkbaar. Zonder dat daar een wilsbesluit aan voorafgaat (‘Ik zal mij verre houden van …’)

Het is een vorm van onschuld waar ik die vrouw niet om benijd, maar die mij wel aan het denken heeft gezet over de mediagestuurde manier waarop ik zelf naar de wereld kijk.

.

18 reacties op “Partij van de Wildersvrijheid”

 1. PVV = Partij Voor de vrijheid. Nee toch, het gaat steeds om die “vreemdelingen”. Dus: PVV = Partij Voor de Vreemdelingen.

 2. Is een vorm van negatieve selectie verkregen door jarenlange joga-training plus oosterse filosofie plus I Tjing, denk ik.

  Ik probeer al enige jaren Balkenende te deleten uit mijn geheugen, zonder succes overigens.

 3. Het doet me denken aan een vrouw die tot zo’n 5 jaar terug nog kirde dat ze ‘gelukkig’ niets van computers afwist. In weerwil wat deze dame wil doen geloven is Wilders negeren niet chique maar oliedom en misplaatst.

 4. @ Ha Sloos:
  Dat noopt tot het opwerpen van de vraag of er een algemeen mechanisme valt te onderkennen. Allereerst zou je je kunnen afvragen of er van een bewust negeren sprake zou zijn. Als men oliedom is, is men zich waarschijnlijk niet eens bewust van tal van zaken.
  Maar je zou natuurlijk ook min of meer bewust elementen uit je leefwereld kunnen ontkennen of verwijderen waar je als welingelicht burger weet van zou moeten hebben. Daardoor leeft men doorgaans aanzienlijk ontspannender. Ik ken bijvoorbeeld milieuridders die desondanks meerdere malen per jaar vliegvakanties genieten. Ik ken ook uit het recente verleden een politicus die in de heer Hitler een pacifist wenste te zien.

  Goed, dat heeft de schijn van domheid, maar het geluk dat je dan deelachtig wordt, is niet mals en lacht je zelfs tot in het hiernogmaals toe: “zalig zijn de simpelen van geest, want hen zal het rijk der hemelen behoren.”

  Dit is overigens een staaltje van westerse filosofie.

 5. Marius (red. RaDa)

  @ Willemien: nee, echt niet; ze is niet in de Grap.
  @IJsje (leuke naam IJsje!): nee, nee, neen.
  @H. Sloos: Van negeren is hier geen sprake; het is meer zoiets als bij krekeltjes, die geen lage tonen horen (en daardoor vrolijk tsjirpend op het asfalt door vrachtwagens worden overreden).

 6. Ik benijd haar! Ik ben mij zeer bewust van allerlei en kom er niet vaak ver mee. Zo weiger ik voet op de USA te zetten vanwege de US boycot van Cuba en de moord op Allende; weiger de naam uit te spreken van een vent die vermoord is door V van der G, (uit minachting) en zap onmiddelijk als ‘plaatsvervangende schaamte Nederlander te zijn: Wilders’ op TV verschijnt. Idemdito met ‘ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe’. Nee, ik heb het lang niet gemakkelijk.

 7. De dame is werkzaam in het maatschappelijk werk maar weet niet wie Gert Wilders is? Dat is dus een stewardess die niet weet wat een Boeing is, of een docent Engels die, “wat zeg je Shakespeare?, nee echt niet”, debiteert.

  Kortom de dame is volstrekt ongeloofwaardig, ze had gewoon de pest aan die tafelgenoot en wilde een avondje uit, en geen gezeur over die blonde Dolly.

 8. Gert wie ? Blonde Dolly, die ken ik natuurlijk wel….Oh wacht even, Gert Wilders = Blonde Dolly = Ruud Douma = een engelse boeingpiloot . Nu dan.

 9. Het loon of de prijs voor de democatie? : 11 Reacties op een onsculdig stukje over die xenofobe Limburger!

 10. @Cees:
  Je vertelt niet de waarheid (sterker nog WFH zou zeggen dat je liegt); er zijn al meer dan 11 reacties!

  Heb je toevallig ook het interview in de Volkskrant van 22 september gelezen met Pierre Vinken? (“Geloven duidt op een verkeerd gebruik van de hersenfunctie?”). Betreft een krachtig tegengeluid t.o.v. de vigerende meningen en moraal (o.a. over die xenofobe Limburger).

 11. Leuk, daar houd ik van. Je moet niet alles willen weten. Niet weten wie Alexis de Tocqueville :)Schrijf je dat zo?(; is, dat is pas erg. Die Wilders is gewoon een soort Lou de Palingboer en u weet, paling is niet halal

 12. Nou zit ik niet bovenop en middenin het nieuws, maar dit is toch wel echt een oogkleppen-moment. Zelfs als je het niet wilt weten, dan was het je toch opgedrongen.

  Maar ach, het geeft je wel weer stof om over te bloggen!

 13. @ Onwijsgeer: als ik dan lees: “De primitieve bevolkingsgroepen vermenigvuldigen zich sneller dan de beschaafde…” dan ben ik al klaar. Oké, zij primitief maar hoezo wij beschaafd? Er zijn gerespecteerde mensen in dit land die de file’s willen oplossen zonder de autokilometers te beperken; die roken in gezelschap (ik heb er zelfs vrienden onder!); die McDonald toestaan op het mooiste plein van Haarlem een patattent te hebben (diabetes/vetzucht); die gehandicapten thuis laten verpieteren ipv een baan aanbieden; die Hummers rijden/verkopen. Kom op zeg. Ook ik vind mensen die in Allah of God geloven achterlijk maar wat te denken van hen (mijn eigen PvdA; belastingvoorstellen in troonrede om nietwerkende vrouwen aan het werk te dwingen: opvoeden doe je er gewoon toch even losjes tussendoor) die geloven in werk, werk en nog eens werk…. . Ikzelf beoefen de astrologie en zoek contact met zij die zijn overgegaan. Een beschaafd mens kan (en wil) nadenken en zijn handelen daar op afstemmen. Dat doen wij (de massa) in onze westerse wereld geenzins, we rennen gewoon, tamelijk primitief, achter onze piemel aan. Wel een prikkelend stuk van Vinken.

 14. @Cees: Haha, achter je piemel aanrennen? Ben je niet in de war met achter je wichelroede aanrennen als je nou toch van de astrologie bent? Goed, je zou zeggen wat maakt het uit, als het maar een roede is, maar ik vraag je dan af: waar moet “de rest” – i.c. de dames – dan achteraan rennen huh?

  En als jij ‘al klaar bent’ met het lezen van: “de primitieve bevolkingsgroepen vermenigvuldigen zich sneller dan de beschaafde…”, dan hoor je volgens mij per definitie wel haast tot de eerste categorie. Ik bedoel, ik heb eerst nog tijd nodig om over zo’n statement heen te lopen en te wikken en te wegen zonder ‘verwilderd’ te raken. Maar jij gaat meteen over tot waar het eigenlijk over gaat zeg maar.

  Ik vind jouw vergelijk zodoende niet erg beschaafd Cees en de mijne nu juist ehhh… besnaard en wel ‘fijn’! Onthutsend! (ook zo’n woord; kun je hut spot onthutsen?)

 15. @ Onwijsgeer: wat de dames betreft: “Verdonk heeft er anders geen enkele moeite mee!”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *