Ga naar de inhoud

Explosievenjacht

‘WOONSCHIP MOET WIJKEN VOOR EXPLOSIEVENJACHT’

Grote Broer het HD maakt het de koppensnellers niet altijd even makkelijk. Ik zag een knusse woonark voor me (gehaakte gordijntjes, cyclamen voor de ramen) die zonder pardon werd weggesleept, waarna de ligplaats werd ingenomen door een protserig oceaanjacht volgestouwd met gebruiksklare molotovcocktails, dynamietstaven en verse semtex.

Maar nee, dit was geen verhaal van haviken en duiven. Die woonboot lag in zijkanaal-B, waar Rijkswaterstaat wil jagen (aha!) op onontplofte granaten, overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Dat jagen gebeurt met een speciaal schip dat is uitgerust met een sterke magneet (‘wwwoesjjj’ en met pech ook ‘plof!’). Voor de zekerheid moesten de bootbewoners daarom tijdelijk verkassen. Moet je net bewoner Saunders hebben: die vertikte dat en liet het liever op een kansloos proces aankomen, hoewel hij daar ‘zonder recht en titel’ woonde.

Zo kiest eenieder naar believen zijn vijanden in deze rijk gesorteerde wereld.

In een ingezonden brief in dezelfde krant doet J. Balk uit Haarlemmerliede verslag van zijn verbeten gevecht met de mollen in zijn tuin. Een experiment met het planten van keizerskroon (Fritillaria imperialis) mislukt vies: ondanks de gruwelijk stinkende bollen van de firma Beunder bleven de mollen komen – zonder recht, zonder titel, zonder recht en titel- tuereluurs werd Balk ervan, tot hij de oplossing vond: hij dreef (het staat allemaal in die brief) een paal diep de grond in en plaatste daar… een eenvoudige windmolen op.

Daar heeft een mol niet van terug, blijkt: ‘De trillingen van dat gedraai, kijk, daar wordt hij helemaal gek van. Je ziet ook dat hij mijn tuin in wil, maar keert dan snel weer terug.’

De strijd tussen mol en mens lijkt hiermee in deze regio definitief beslecht. Wel plaatst de oorlogscorrespondent van het RaDa hierbij één kanttekening, en mollenhaters doen er goed aan die ter harte te nemen: alvorens de paal diep in het gazon te slaan dient men zich ervan te vergewissen dat zich in de bodem geen onontplofte handgranaten bevinden.

In dat geval is het middel erger dan de kwaal.

.

1 reactie op “Explosievenjacht”

  1. Explosieve berichtgeving, dunkt mij. Maar zo zie je: meestal loopt het met een sisser af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *