Ga naar de inhoud

Multi-culti?

                                   (Gastlog door Arend Schulp)

Nederland een multiculturele samenleving? Het is een conformistische monocultuur zoals die maar zelden in de wereld is aangetroffen.

Dat is altijd zo geweest en dat zal wel altijd zo blijven. Het is tot in de biologische basis waarneembaar. Bewoners van Nederland en Zuidoost – Engeland vertonen, door hun gemxc3xaaleerde komaf, sterk gehomogeniseerde eigenschappen in de sfeer van afweer tegen en vatbaarheid voor ziekten, zo wees onderzoek, enige tijd geleden al weer, uit. Geïsoleerd levende Slowaken en Basken wijken juist sterk af van een gemiddeld patroon.

Mij zegt zo’n biologische basis niet zoveel. Ik word geboeid door verschijnselen als Albert Heijn, IKEA, de haringkar, het koningshuis, Geer en Goor, de Telegraaf, bloemenstallen, de mooie guldenbiljetten, de Elfstedentocht, architectuur, de Batavia outlet, verkeersborden, de Zaanse Schans, Frans Bauer, de Wallen, RTL, de Cuijp, de Kuip, landschap, Unox, Harry Mulisch, de Postbank, de VOC, Mies, huwelijksfeesten, koeien, ijs van Venetie, Schiphol, de Erasmusbrug, de Zeelandbrug, Oranje, Ajax en Heineken, die zonder uitzondering vooral veel fans hebben.

Misschien hoort zelfs Geert Mak in het rijtje thuis, hoewel hij meer ruikt naar algemeen aanvaarde alternatieven als Journaal, NRC Handelsblad, Grolsch, Youp en Najib, Kinderdijk, de Arena, Feyenoord, DIRK, Fokke en Sukke, de Martinus Nijhoffbrug, het Openluchtmuseum en ga zo maar door.

Er is geen bewonersgroep ter wereld die, in herkomst en opleiding, in inkomen en status in theorie zo heterogeen is, die zoveel ikonen, hobbies en zinloze bezigheden (de meubelboulevard) deelt.

Geen bewonersgroep waar de elite zo sterk hobbies en fixaties van gewone mensen deelt.

Dat resulteert in een sociale supergeleiding die niet eens een richting heeft. Volkscultuur en elitecultuur wisselen met lichtsnelheid ikonen en helden uit. Ricardo en Marco, Geert en Geert.

Als je zou moeten zeggen in welk land de Beeldenstorm heeft huisgehouden, zou je niet bij Nederland uitkomen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Nederland geen subculturen heeft: parenclub, moskee, de Rode Hoed, just to name a few, maar die horen er niet bij en daar zijn ze in doorsnee nog blij mee ook. Samenvattend heeft Nederland een tot niets verplichtende, vrij commerciële bindende identiteit, waarbij men zijn engagement kwijt kan in een subcultuur.

Houen zo, zou ik zeggen.

11 reacties op “Multi-culti?”

 1. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet speculeer over de volksaard van ons, bewoners van de Rijndelta. O, wat zou ik graag een verschijnsel of een complex van kenmerken ontdekken dat ons onderscheidt van alle volkeren en stamverbanden. Maar steeds als ik denk beet te hebben, blijkt iets ‘typisch Nederlands’ ook voor te komen bij de Trobrianders of de Denen.
  Zo’n 40 jaar geleden hoorde ik een archeoloog op de radio zeggen dat als er over 80.000 jaar opgravingen worden verricht wij waarschijnlijk de naam ‘kaasschavenvolk’ zullen krijgen. Dit artefact zal ook elders aangetroffen worden, maar de enorme hoeveelheden die in de humus- en aslagen van ons gebied gevonden zullen worden rechtvaardigen deze typering. Misschien moeten we het hiermee doen…

 2. @Arend,
  Ik durf het eigenlijk niet te vragen; ik heb het zojuist weer eens overgelezen en kom er weer niet uit. Ehhh… zou je misschien even kunnen uitleggen wat je nou eigenlijk bedoelt, wat je wenst te zeggen? Hebben we bijvoorbeeld nou wel of niet een monocultuur en zoja, is dat wel of niet moreel aanvaardbaar, etc.?

 3. Nah… wat een lauwe ontvangst. Doen jullie wel een beetje voorzichtig met de gastcolumnisten? Ik vond het juist zo’n geweldige opsomming (gebruiksklaar voor integratiepsychologen, als dat specialisme al bestaat)en fijn aansluitend bij de ‘koekje bij de thee’discussie met Maxima.

 4. Nou kijk, Nederland is in principe heel rijk aan bedrijven, instellingen en dergelijke die geen vijanden hebben. De worst van de HEMA, de koffiepunten van Douwe Egberts, iedereen gaat daar plat voor. Of je ouders nu uit de klei getrokken Westfriezen zijn, of dat je kakelvers uit Eritrea komt. Daardoor is Nederland helemaal niet multi- maar monocultureel.
  Daarnaast zijn er subculturen. Zullen nooit zo groot of belangrijk worden als HEMA of D.E. Als je daarvan bent, ‘even goeie vrienden’, je mag gewoon bij de HEMA blijven kopen en Douwe Egberts punten blijven sparen; vrijblijvend dus, maar o paradox, wel bindend. Zo duidelijk
  P.S. Het is echt zo…

 5. en die subculturen (moslims, Hells Angels, homo’s, ethische peren, hindoes niet te vergeten), die hebben dus wel vijanden. Maar desondanks treft de homo de hindoe in de D.E. winkel om zijn punten in te ruilen. En Hells Angels hebben ook een bonuskaart.

 6. Iedereen plat voor de worst van de HEMA? Anderhalf miljoen moslims, zeker niet. Tel daarbij de 1 miljoen vegetariërs en de honderdduizenden ‘diervriendelijke vleeseters’, die niks moeten hebben van vlees van biggetjes die zonder verdoving gecastreerd worden. Het valt dus best mee met onze monocultuur, zou ik zeggen.

 7. @onwijsgeer: ja best hoor, wait and see
  @harrie: ja, die mensen die geen hemaworst eten, dat is een flinke subcultuur. die anderhalf miljoen moslims zou ik niet blindelings vertrouwen met een sappig stuk hemaworst, noch met enig ander artikel uit hun vrij uitgebreide verbodenlijst en vergetariers, ach ja…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *