Ga naar de inhoud

Milieuruimte

Aan ‘klimaatneutraal’ had ik al een hekel. Klimaatneutraal computeren, klimaatneutraal autorijden, klimaatneutrale napalmbombardementen, klimaatneutraal braken, het schijnt allemaal te kunnen, tot de verlossende klimaatneutrale crematie aan toe.

In een aankondiging van twee ‘experimenten voor vermindering geluidhinder’ in Grote Broer het HD (10-10-’07), stonden weer twee van die lelijke nieuwe woorden waar ik niet aan kan wennen.

‘Het Aldersoverleg is een gezamenlijk proces om te komen tot duurzame voorstellen voor het gebruik van de luchthaven…’ Voor mij betekent het woord duurzaam (anders dan hier bedoeld) dat iets lang meegaat. Ik kan het niet helpen, steeds als ik ergens lees over maatregelen om van Schiphol een duurzame luchthaven te maken, flitsen mijn wenkbrauwen richting kruin. Oh, was het eerst maar tijdelijk dan?

En dan is er nog ‘milieuruimte’. Klinkt sympathiek. ‘Het Aldersoverleg heeft een advies uitgebracht om in de periode tot 2010 de milieuruimte van de luchthaven beter te benutten.’

Drie mannen moeten samendoen met één vijver. De één kweekt er dure koi-karpers. De tweede is een olympische schoonspringer die vaak wil trainen en de derde heeft een volkstuin en besproeit zijn andijvie en sla met water uit de vijver.

Een commissie probeert het iedereen naar de zin te maken en bepaalt dat de schoonspringer dagelijks hoogstens vijftien sprongen mag maken, anders paaien de karpers niet. De kweker moet zijn vissen dan wel zo africhten dat ze alleen langs de randen zwemmen, anders duikt die sporter bovenop ze. De tuinman moet zijn gieter middenin de vijver onderdompelen en die met een touw binnenhalen met een speciale hijsconstructie, anders beschadigt hij langs de oever zwemmende karpers; en hij mag van de commissie maximaal 20 liter water per dag gebruiken, zodat de schoonspringer niet met zijn hoofd in de blubber landt door de lage waterstand. De tienmeterplank is trouwens uit den boze. De maximaal toegstane hoogte wordt vastgesteld op 83 centimeter.

Dat is nu milieuruimte. En anders dan ‘doucheruimte’ is het een rekbaar begrip. Want zo’n schoonspringer heeft goed beschouwd maar een cirkel met een doorsnee van twee meter nodig om te springen. Daar moet het water goed diep zijn, en daar omheen hebben de karpers eigenlijk maar 30 centimeter nodig. Zodat die tuinman als de milieuruimte beter wordt benut…

.

3 reacties op “Milieuruimte”

  1. ja, door zomaar op zijn pavohavoha’s een vijver gewoon een vijver te laten zijn, dat is niet meer van deze tijd; dat kan eigenlijk niet meer. als je zo’n vijver niet ziet in zijn recreatieve dimensie en als vitale schakel in de ecologische hoofdstructuur, dan sta je met je rug naar de toekomst, marius.

  2. @Henk: Ja, met een beetje goede wil van iedereen… Het Japanse commentaar kon ik niet helemaal verstaan. Wilden ze koi-karpers in die badkuip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *