Ga naar de inhoud

Gezicht gezocht

In de documentaire ‘The Human Face’ verschijnt op een gegeven ogenblik een knap, innemend gezicht in beeld. Een hartchirurg à la professor Barnard? Een nieuwe veelbelovende telg uit de familie Kennedy?

Ted Bundy, serial killer,” zegt presentatrice Laurie Anderson, met precies genoeg leedvermaak.

Ik weet beter en toch wil ik er altijd een hoofd bij zien als er iets gebeurd is. Flaporen, een matje, doorlopende wenkbrauwen, bolle ogen, het maakt niet uit wat voor hoofd…

Zoals bij de jongens en meisjes die werden aangehouden op verdenking van het gooien van molotovcocktails naar de Haarlemse Selimiye-moskee. En de afgelopen week probeerde ik me een bijpassend gezicht voor te stellen telkens als ik door het Franklin Hoevens tunneltje liep. Want…

Paintballtraining? Een woedend protest tegen het afschaffen van de Chemokar? Een man die om zijn relatie te redden had beloofd de keuken en de slaapkamer te witten en ineens – krijg het lazarus! – de moed verloor?

Ik kom niet erg ver…

.

2 reacties op “Gezicht gezocht”

 1. Action painting- Is een vorm van abstracte kunst waarbij de schilder geconfronteerd wordt met het schilderij als de voornaamste werkelijkheid, die hij brutaal te lijf gaat.

  De kunstenaar probeert de actie, de geste van het maken op het doek (in dit geval tegeltableau) over te brengen.

  Het kunstwerk staat voor een herinnering aan de handeling, de actie (het ritmisch drippen van verf “over all” op een groot doek) .

  Action painting is schilderkunst waarin de bewegingen van de kunstschilder nog te herkennen zijn. De actie van de kunstenaar is in het kunstwerk te zien.

  ——

  Met dank aan wikipedia.

 2. De vraag die dan bij mij opkomt is, of het van enige waarde kan zijn om die bevroren *actie*, waaruit de bewegingen van de kunstenaar vallen te herleiden, voor ons en het nageslacht te bewaren. Hij zou immers met veel minder kans op misverstanden, zoals: “welke godvergeten asociale vandaal heeft die rotzooi tegen die muur geflikkerd”, ook gewoon een *filmpje* kunnen maken van zijn bewegingen? Maar als zo’n gestoorde dat dan zo nodig met verf tegen een openbare muur of treinstel moet doen, dan ook meteen oppakken en hem de vervuiling laten oplikken. Dan heb je m.i. een aardig filmpje om te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *