Ga naar de inhoud

Raad op Ramkoers

Raad op ramkoers, las ik in Grote Broer het HD en de ramtoerist in mij was meteen klaarwakker. Kom op, Fedde, de beuk erin!

Want wat was het gezapig de afgelopen… ‘ns even kijken… Nou, de laatste keer dat het RaDa over de Haarlemse gemeentepolitiek schreef was 30 mei, toen de oppositie vreesde voor een simultaanburnout van het ganse college.

Sindsdien gleed het B&W-bootje zachtkens verder. Ontspannen in plaats van overspannen. Niks te duchten. Iedereen blij met Bernt, Hilde acteert precies genoeg GTST-wanhoop wanneer er iets in het honderd loopt, Chris pareert alles met een kwinkslag en Maarten is net zo’n rubber stuiterballetje: je kan er hard in knijpen, je mag er met je nagel in krassen, je kan het tegen de muur keilen, maar wat je ook doet, het blijft hetzelfde rubber balletje.

Blijft over Jan Nieuwenburg. Bij de laatste Broodkast zag ik hem in debat met de keurige Martin van Bleek van de Historische Vereniging Haerlem.

Op routine: werktuiglijke antwoorden, gemakzuchtige debating trucs, Jan was alleen maar bezig een overwinning OP PUNTEN te behalen. Die oude monumenten leken hem geen zier te interesseren.

Van mij mogen ze hem het vuur na aan de schenen leggen.

.

4 reacties op “Raad op Ramkoers”

  1. Martin was inderdaad het Bleekneusje van de avond; geen partij voor Jan (Schorpioen hé). Maar sinds ben ik op zoek naar de lijst van eventuele monumenten. Kan het nergens vinden. Wie helpt mij die 600 monumenten te vinden (op papier dus)? Mij gaat het om de boerderij “Ons Genoegen’ aan het Spaarne, zo’n beetje tegenover de Kwantum/Vomar/Klimmuur. Want daar moeten ze van af blijven!

  2. @Cees Als je mij het precieze adres geeft dan kan ik je wel vertellen of ie op de lijst staat.

  3. @Richard; Het adres is Hendrik Figeeweg 2 Haarlem (Waarderpolder). Was er vanmiddag en reed het erf op met mijn brommer. Tot mijn verrassing blijkt aanbellen best wel een oplossing: het pand is als rijksmonument geregistreerd in Zeist. “In Zeist mot u wezen”. Ik sprak de bewoner: Korte blauwe kiel, klompen en pet op. Mooier kun je het niet treffen op een koude vrijdagnamiddag. “Nou is dat geen feest hoor, een Rijksmonument” Een subsidieaanvraag voor noodzakelijk onderhoud deed er 6 jaar (zes)over en de aannemer moest lachen bij de aanbesteding want 6 jaar inflatie…. . Maar klagen deed de heer Nelis (de familienaam en geen voornaam) niet; “hij woont best en er is overal wel wat”. “En hoelang woont u nou al hier?”. “82 Jaar”, was zijn antwoord, hij was er geboren. Als het geen monument was geweest was hij al lang weggeweest want dan had hij het goed kunnen verkopen en elders (Drente) verder kunnen boeren. Nu was het in 1975 daarmee afgelopen en heeft hij van zijn 50ste tot zijn pensioen gewerkt bij Figee, zijn buurman. Nee, ‘monument’ zijn is geen feest; je mag zonder toestemming geen kwast zetten maar daar heeft hij lak aan. Laatst moesten de nokpannen en meer vervangen worden en hij heeft het een aannemer gewoon laten doen: de voeten moeten droog blijven en op ‘Zeist’ is het geen wachten, subisidie is hij allang vergeten. Richard, bedankt dat je het adres vroeg en mij niet gewoon even de lijst bekend maakte! We moeten er maar eens langs varen, in het goede schip Mooie Nel, en een fles wijn meenemen, en genieten van zo’n ‘pracht’, als het weer beter is….

  4. @ Cees: ha, mooi verhaal! Met een Rijksmonument is het pand in elk geval goed beschermd. Zo’n status als gemeentemonument stelt nl ook weer niet alles voor hoor. Dat ik je niet de ‘gewoon even de lijst bekend maakte’ heeft overigens niets met onwil te maken hoor. Ik heb m wel, maar niet ter verspreiding (nog los van het feit dat moeilijk een paar honderd adressen bij de reacties hier kan intikken). Dat klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar mocht je nog interesse hebben vanerge andere panden dan ligt die lijst ter inzage bij de griffie op het stadhuis. Of je moet t me maar laten weten. groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *