Ga naar de inhoud

Spoorloos

Laat één ding duidelijk zijn: de persvrijheid is volledig gewaarborgd bij het RaDa. Er is geen enkele vorm van censuur en de voltallige eenpersoons hoofdredactie kan zonder enige restrictie eigen onderwerpen aandragen, en naar believen de roestige bijl hanteren of de lezer kietelen of strelen.

Met één uitzondering.

‘The mad woman in the attic’, zoals zijn bijnaam luidt.

Onze voormalige onderwijsredacteur schreef tijdens zijn proefperiode doorwrochte, informatieve stukken, die noch zijn schizofrenie noch zijn manische depressie verrieden. Eenmaal officiëel in functie, werd hij evenwel meerdere malen betrapt, bij volle maan, woest dansend op het graf van het Nederlandse onderwijs. Van directiewege werd daarop besloten hem tijdelijk op non-actief te stellen en gekneveld en geketend op te sluiten in de bezemkast. Sindsdien bleef zijn positie vacant.

‘s Mans ontsnapping enkele weken geleden leidde intern tot veel onrust en ongerustheid. Eerst plaatste hij hier met zijn oude inlogcode een idioot stukje met een rood en een blauw slot over een onderwijsdebat. Duidelijker kan een gespleten persoonlijkheid zich niet manifesteren!

Maar pas vandaag werd duidelijk wat hij na zijn verdwijning heeft uitgevoerd. In de zaterdagbijlage van het NRC (24-11) verscheen een interview met hem, waarin hij zich voordoet als een verstandige, mild kritische leraar Engels uit Haarlem, die uiterst behartenswaardige dingen zegt over het heersende onderwijsklimaat.

Mocht u hem ergens ontmoeten (hij woont in Haarlem), u bent gewaarschuwd!

.

5 reacties op “Spoorloos”

 1. Ik heb het interview hier voor me liggen, Marius. Goed interview, aardige foto. Je ziet er nog goed uit voor een 54-jarige leraar Engels! 🙂
  Deze 58-jarige leraar Engels is het overigens helemaal met je eens!

 2. @Dank! Al was het voor de beeldvorming misschien beter geweest om een ernstig verlepte collega als stand-in te gebruiken. Als we dan toch in die losersrol zitten…

 3. Ja schuif de schuld maar op je tweelingbroer die zonder pillen ontsnapt zou zijn en nu de radaxie van de kwaliteitskrant stalkt.
  Wie is nu Jeckyll en wie is Hyde (of Ha-ha-Hype). Wie van de broertjes Marii heeft de ander opgesloten in de bezemkast. Is de hoofredacteur van RaDa wie wij denken dat het is, of is hij de educatieve heen-en-weerwolf.

 4. Omdat Marius mogelijk te bescheiden is, of omdat hij geen scanner heeft die tekst in kolommen moeiteloos omzet naar digitale informatie, of om welke reden dan ook.

  Hier de reactie van een lezer in Zaterdagsbijvoegsel van het NRC;

  Onderwijsmaffia

  Ik heb gehuild om het verhaal van Marius Jaspers, leraar Engels (24/25 november). Ik herken zo goed die overtuiging, die liefde om op anderen over te dragen wat je bezielt, dat wat je mooi vindt, waarvan je houdt.

  Dat deze man dit onmogelijk wordt gemaakt is hartverscheurend.

  Een groot woord? Het is ook een grote stompzinnigheid om kennis af te serveren als iets dat er “niet toe doet.” Beseft de ‘onderwijsmaffia’, zoals Jaspers deze minkukels terecht noemt, niet dat men zonder kennis wordt geknecht, gemanipuleerd, in de maling genomen, in de luren gelegd en in de stront gedouwd?

  Ik wou dat ik deze man een hart onder de riem kon steken, maar in het bestel waar hij tot zijn, en mijn, afgrijzen in zit, is geen troost mogelijk.

  Het is intriest.

  August Willemsen

 5. @Henk: Het verdrietige was dat deze ‘lezer’ de vertaler August Willemsen is, wiens overlijdensbericht op de voorpagina van diezelfde NRC stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *