Ga naar de inhoud

Kadavers

‘Zoals alle oude steden is Barcelona de som van haar ruïnes. De grote glorie waarop gepocht wordt, de vele paleizen, fabrieken en monumenten, allemaal zaken waarmee we ons identificeren, zijn niks anders dan kadavers, relikwieën van een verloren gegane beschaving’

(De schaduw van de wind, Carlos Ruiz Zafón, p. 225)

Dat las ik tien minuten voordat ik zojuist op de site van Grote Broer een mooi filmpje zag van de niet meer zo nieuwe Nieuwe Bavo, die nodig opgekalefaterd moet worden. Nou ja, niet volgens iedereen, gezien de vinnige eerste reactie:

‘De fondsen van de kerk zijn uitgeput?????, waar is al het geld dan gebleven wat mijn ouders en al die andere kerkgangers elke zondag in de bakjes, de zakjes, de schaaltjes en mandjes deponeerden?????, ik heb geen medelijden met de kerk, dikke bult, eigen schuld.’

Stilistisch knap, zoveel stelligheid in een passage met tien vraagtekens.

                                                  ********

Nog een kadaver: het RaDa struikelde onlangs in het stadhuis over een op zijn rug gelegen, tamme leeuw . Het beestje poseerde bij die gelegenheid gewillig met de huisdichteres. Ko van Leeuwen (ik kan het ook niet helpen, onder die naam schrijft en leeft hij ie al jaren!) schrijft er nu over in zijn wekelijkse column in het HD, bevestigt in grote lijnen mijn verhaal en voegt er veel wetenswaardigs aan toe.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *