Ga naar de inhoud

Stukje gemist?

Raadselen, raadselen! Op 29 december plaatste ik hier een stukje over het BOF, het Bewust Optimistisch Front. Rinnooy Kan, Paul Scheffer en P.F. Thomése fungeerden als vaandeldragers van deze nieuwe beweging.

Twee dagen stond het stukje daar te prijken, onwennig met de ogen knipperend in het felle licht van de publiciteit en toen… was er geen stukje meer. Foetsjie! Noch bij ‘laatste berichten’ noch bij de archieven stond een linkje. Acute paranoia was mijn eerste reactie, en ook mijn tweede. Maar als born-again verplicht optimist weiger ik me het hoofd te breken over de mysterieuze verdwijning. Wel plaats ik het stukje hier nogmaals (via de zoekfunctie kon ik het gek genoeg terugvinden). De twee reacties voeg ik ook weer toe.

________________________________________________________________MOED MOET

‘Ik ben – omdat ik kinderen heb – verplicht optimist, maar deze handelaar in angst heeft met leugens en bedrog voor onheilspellende jaren gezorgd.’

Aan het woord is P. F. Thomése (een stadgenoot, stadgenoten!) in de rubriek Mijn 2007 in Grote Broer het HD, en de handelaar waar Pieter Frans aan refereert is George Walker. Bush dus, en even werd ik op het verkeerde been gezet, want boven het stuk stond: ‘Jansweg en Parklaan worden een BUSHel, waarom moet dat?’

Aahhh… bus-hel.

Want er wordt nogal wat aangestipt in dat stuk! Niet alleen de verkeersstromen in de stationsbuurt en de non-existente kernwapens van Iran, ook de dood van Jan Wolkers, de ontoereikende kinderopvang in dit land in Bloemendaal, baldadig pissen in de berm bij de theatertournee van Hard Gras en zijn satirische roman Vladiwostok!… Dat het potloodje van de goede Renee de Borst niet door oververhitting vlam vatte, mag een mirakel heten. HD, geef deze vrouw als bonus een veertiende maand en alle overgebleven Kerstpakketten!!!

Terug naar Thomése, alias DE VERPLICHTE OPTIMIST.

Dat lijkt me bepaaldelijk een zwaar en zorgelijk bestaan. Dan maar liever als vrijwilliger een beetje lopen kalegezichten en handenwringen tot je pet weer anders staat.

Het klinkt misschien somber, maar het RaDa voorziet een droef jaar voor zwartkijkers en doemdenkers. Wie het einde der tijden of de ondergang van onze beschaving wil verkondigen, moet er geen gras over laten groeien. Er is duidelijk een tegenbeweging op komst, een Bewust Optimistisch Front.

In Trouw én NRC worden we dit weekend collectief opgepept door Paul Schnabel van het SCP en in het zaterdagsupplement van NRC zegt Alexander Rinnooy Kan: ‘Optimisme is de morele plicht van mensen op verantwoordelijke posities.’

Drie vooraanstaande leden telt BOF dus. Niet echt om over naar huis te schrijven en het zou mij niet verbazen as die club nog voor 2008 een zachte dood sterft.Dat geeft de burger moed!

.

4 reacties op “Stukje gemist?”

  1. De combinatie van dat artistieke hoofd op de foto en het Engelse woord bushel in de kop zorgde voor anderhalve minuut prettige ontregeling bij mij. Omdat ik dat woord alleen passief ken, kreeg ik in eerste instantie associaties met Australische of Zuidafrikaanse landschappen. Vervolgens kreeg ik beelden van korenschoven en daarna pas de aha-erlebnis: Hide your light under the bushel!

  2. Ja natuurlijk, ARK, vertolkt wederom mijn gedachten. Ik vermoedde al dat hij mijn held was, het vermoeden is bevestigd. Mocht ik HvhJ worden dan telt BOF 4 vooraanstaande leden…..Overigens maak ik sinds vorige week deel uit van het Verkeersteam dat de bussen in die omgeving in de juiste banen gaat leiden. Daar moet je idd kinderen voor hebben. En een grenzeloos vertrouwen in de goedwil en het verstand van de mensen die nu nog een grenzeloos vertrouwen hebben in de werkbaarheid van de bushel.

  3. Tsja briljant, maar daar trappen we natuurlijk niet in. Vers RADA vlees en geen opgewarmde kliekjes. Desnoods neemt de huisdichteres maar een kruik maar wij eischen VERS!

  4. @H.Sloos: U eischt wel erg snel! Een lauw hondenkliekje is alles wat er nog in het vat zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *