Ga naar de inhoud

Verborgenheden

Graag attendeer ik jullie op een nieuwsgierig makend project van de Stichting Polyvista, die momenteel jaagt op Haarlemse geheimen, met de intentie die bijeen te brengen in een in 2009 te verschijnen boek. Wie zich Spookboek nog herinnert, weet uit welke hoek het idee komt en kan zich voorstellen dat ik uitkijk naar het resultaat.

(Uit het persbericht)

In elke stad gaan achter straten, stegen, gebouwen en beelden allerlei verhalen schuil. Veel daarvan zijn nooit te boek gesteld. Ze leven voort, van mond tot mond, en worden almaar mooier en mooier. Het zijn díe verhalen die de straten tot leven brengen en de betrokkenheid bij de stad vergroten.

Het gaat niet om de officiële geschiedschrijving, die vaak al door wetenschappers of journalisten is opgetekend. Gezocht wordt naar verhalen die ergens in de stad een eigen leven leiden. Daarmee lijkt het boek dat Polyvista voor ogen heeft, wel enigszins op het sprookjesboek van de gebroeders Grimm, die in de negentiende eeuw verhalen optekenden die mondeling werden doorverteld. Een verschil met Grimm is dat de Haarlemse verhalen gekoppeld moeten zijn aan iets dat op straat zichtbaar en te fotograferen is. De verhalen moeten dáár iets aan toevoegen en grappig, spannend of intrigerend zijn. Historische feiten kunnen er deel van uitmaken, noodzakelijk is dat niet.

Verhalen, tips, foto’s en losse feiten kunnen worden gestuurd of gemaild naar Polyvista, waar ook brochures kunnen worden opgehaald.


.

5 reacties op “Verborgenheden”

  1. Leidschevaart Afdeeling 4. En dan moeten er nieuwe straatnaambordjes komen?? Dat dus nooit he.

  2. Bedoel je dat dit een project van Willemien is? Ik vroeg me al af wie hierachter zat.

  3. @Lidia: het persbericht noemt behalve Willemien S. ook nog Hilde de Haan, die voor de Volkskrant over architectuur schrijft (laatst nog over oude en nieuwe Haarlemse hofjes).

  4. Dank Marius, voor de aandacht voor het verhalenproject. Ik hoop dat het mooie verhalen gaat opleveren.
    Nog even iets rechtzetten: hoewel het project mij op het lijf geschreven is, is het niet mijn initiatief of idee, maar dat van stichting Polyvista (waarvan ik geen deel uitmaak). Hoogstwaarschijnlijk komt dit plan uit de koker van Hilde de Haan.

  5. @Willemien: Nou, als jíj het zegt… (Maar ze mogen je dus wel bellen voor informatie?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *