Ga naar de inhoud

Cybercyclisme

Als ik schrijf dat wij er een obesogene levensstijl op na houden (en dat schrijf ik: wij houden er een obesogene levensstijl op na), ben ik zelf de laatste voor wie ik een uitzondering wens te maken.

Om eens wat te noemen, ik typ deze stukjes (waarom zou ik er nog langer een geheim van maken?) zittend, zittend in de meest gangbare, nee in de meest gezeten zithouding, dat wil zeggen met mijn zitvlak op de zitting van een gerieflijke bureaustoel. Gewoon, zoals het me geleerd is in minder obesogene tijden, toen zitten een luxe was, een voorrecht voor de allerbevoorrechtsten.

De rest der mensheid draaide toen een werkdag van, als ik me goed herinner, 18 à 19 uur en was daarna afgedraaid. Die lágen daarna – in het gunstigste geval voor pampus, of anders te creperen of luidkeels te weeklagen op de onverharde grond zonder vloerverwarming. Sta daar eens even bij stil!

Maar wij zitten dus; en veelal zitten we te schransen. Voor de TV, in de auto, achter de PC en iedereen weet, zolang we stil zitten gaan er geen calorieën af!Dat is een oude wet. Zolang we zitten hollen we niet hard, we doen niet aan aan aerobics of autoliposuctie of andere activiteiten om gewicht te verliezen.

Daarom worden nu pogingen ondernomen om lichaamsbeweging en computeren samen te laten gaan. Onder meer door Dance Dance Revolution te stimuleren en in Eindhoven komt deze maand een centrum voor E-fitness. Buitengemeen lovenswaardige initiatieven, dat staat buiten kijf, maar wat ik me nou afvraag, bestaat er nog geen PC-hometrainercombinatie?

Waarbij de gebruiker van de PC door te pedaleren zijn eigen stroom moet genereren, zoals fietsers dat in real life doen voor hun koplamp? En waarbij hij gedwongen wordt te stoppen met websurfen zodra zijn benen verzuren? Op straffe van een Windows-crash? Zodat computeren topsport wordt en geharde veelgamers in theorie de Tour de France uit zouden kunnen rijden met twee vingers in hun neus?

Of ontmasker ik mezelf met dit idee als een onverbeterlijke alfa?

 

.

6 reacties op “Cybercyclisme”

 1. Het is navrant te zien hoezeer fysieke inspanning uit het werk is verdwenen; zelfs vrouwen kunnen het nu aan! Want ‘werken’ vindt plaats, gezeten achter een bureau, of met inzet van krachtige machines. Fysieke inspanning is geheel losgekoppeld van arbeid en vindt nu plaats in de overvloedige vrije tijd die is ontstaan door juist de inzet van allerlei elektronica en machines.

  Zo kan het verkeren dat je als argeloze, nietsnuttige wandelaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen steeds meer auto-verkeer, grof materieel, pc-hooftkruisers, paddenstoelen- dan wel bramenplukkende AWD-AOW-ers met auto’s of bromfietsen, bejaarden uit Amsterdam met busjes en excursisten uit België met busjes waarneemt, terwijl praktisch hetzelfde volk in dezelfde AW-duinen in het week-einde voor de noodzakelijke lichamelijke beweging loopt te joggen of met achterlijke prikstokken loopt te marcheren, luid blxc3xa8rend in grote groepen (alleen lopen kan namelijk niet) en getooid in een uitrusting van de meest stuitende en damhertverjagende kleurencombinaties.

  Ik word hier allengs gramstoriger van. Dus wat mij betreft terug naar de tijd dat een koddebeier op de fiets reed en noestige werklieden zich marcherend naar de plaats spoedden, waar onder strikt toezicht van een voorman de spade in de grond moest worden gestoken onder het zingen van heiho, heiho! Slechts in een dergelijke symbiose van fysieke inspanning en edel te verdienen brood, treffe de werkman zich als sterk en tanig aan, zodanig dat menig Lady Chatterly voor hem bezwijke!

 2. @Henk: Komt inderdaad in de buurt, alleen mijn idee om de conditie van scholieren en miljoenen beeldschermwerkers op die manier (duurzaam!) op peil te houden zie ik nergens terug.

 3. Misschien moet je dan eens kijken bij het project ‘one laptop per child’ http://laptop.org/laptop/.

  Dit project om alle derde wereldkinderen van een laptop van maximaal $100 te voorzien was ooit bedacht met een eigen energievoorziening. Toen Kofi Annan een demonstratie kreeg brak de slinger van de interne generator af, exit slinger.

  Wel zijn er inmiddels externe generators ontwikkeld, zie; http://www.youtube.com/watch?v=LOQAY5u6GUc

 4. Van harte beveel ik ‘Onwijsgeer’ als gastcolumnnist aan. Zij gezeik is als een pleister op de wonde, als suiker in mijn thee!

 5. @Cees: Mijn idee! Op zich voel ik wel wat voor een terugkeer van de gastcolumnist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *