Geef ze de ruimte!

 

Het Huis met de Beelden is ineens het Huis met de Vitrines. De twee trotse sfinxen die op het bordes van voormalige buitenplaats Eindenhout aan de Wagenweg de wacht hielden, zitten nu bekneld in twee terraria, zag ik gisteren tot mijn schrik. Ze zien eruit of ze meedoen aan een oben ohne Houdini-act.

 

Ik schrijf ‘ineens’, maar eigenlijk heb ik geen idee hoe lang al. Ik herinner me vaag een krantenbericht dat de marmeren beelden een grotere kunsthistorische waarde vertegenwoordigden dan tot dusver gedacht, maar het fijne staat me er niet van bij.

Er zal ongetwijfeld een hoger doel mee gediend zijn, maar ik vind het geen pan, die ondoorgrondelijke mythische wezens met hun machtige klauwen opgehokt achter vensterglas. Doet Marianne Thieme ook iets voor fabeldieren?

 

10 gedachten over “Geef ze de ruimte!

 • 07/02/2008 om 23:11
  Permalink

  In de winter worden de sfinxen altijd tegen kou en wind beschermd door de glazen vitrines. Als we ‘rokjesdag’ gehad hebben en de terrassen weer volstromen, stellen ook de sfinxen hun borsten weer bloot aan de lentezon.

 • 07/02/2008 om 23:40
  Permalink

  @Maarten: Wat een prompt en duidelijk antwoord – en geruststellend bovendien! Zo hebben wij het graag!

 • 08/02/2008 om 09:54
  Permalink

  Als ik me goed herinner kunnen de beelden niet zo goed tegen de kou. Vroeger werden ze daarom ‘s winters in een kist met stro ingepakt. Vitrines is dan al een hele verbetering

 • 08/02/2008 om 16:07
  Permalink

  Is het zeker dat Francis Bacon hier na Mari Andriessen niet heeft gewoond? Ik heb van zijn hand ook wel eens pausen in zo’n vitrine gezien. En ook Johny van Doorn heb ik bij Herenleed wel een in zo’n vitrine horen orakelen (over hertjes met dameshoefjes en zo).
  Ik vind persoonlijk dat mevrouw Thieme – die zo te zien gelukkig het een en ander met deze beelden gemeen heeft -, er ook tussenin in een vitrine moet worden geplaatst voorzien van geluidwerend glas. ‘s Nachts, als je dronken op de fiets via het HFC-terrein eindelijk de Wagenweg bereikt en je het oor even te luister legt tegen het glas, kan je haar duizenden kamervragen over al dan niet lekkere dieren horen prevelen.

 • 08/02/2008 om 22:42
  Permalink

  Er was een tijd dat ik er dagelijks langsfietste (ongeveer 10 jaar geleden) en toen werden de sfinxen ook al achter glas gezet. Maar of dat alleen ‘s winters was, dat weet ik niet meer, maar dat neem ik graag aan. Worden ze ‘s avonds met rode tl-balkjes verlicht?

 • 09/02/2008 om 19:40
  Permalink

  Ik fiets er nog altijd dageljks langs en het klopt. In de het winterseizoen gaan de dames achter het raam.

 • 10/02/2008 om 05:21
  Permalink

  Zouden ze voor de hele kille nachten infraroodlampen in die glazen hokjes hebben?

 • 15/01/2009 om 16:08
  Permalink

  Mijn broer heeft hier gewoond :D.

 • 15/01/2009 om 21:13
  Permalink

  Lenneart schreef er eens een column over in Grote Broer. Leuk om die eens op te diepen. Pas toen realiseerde ik mij dat het van hout was ipv steen terwijl ik er jarenlang dagelijks langsfietste.

 • 17/06/2009 om 20:39
  Permalink

  Dat stel stond ook zo’n 25 jaar geleden achter bij het koepeltje. Of waren het er in totaal 4?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *