Ga naar de inhoud

Ambtelijke Molen?

Aan de wethouder van Sociale Zaken van Haarlem

Beste mevrouw Van der Molen,

U staat hier ter stede bekend als een vrouw met het hart op de juiste plaats. Een bevlogen patrones van misdeelden en onderdrukten – vandaar dat ik mij in dezen rechtstreeks tot u durf te wenden. Niet dat ik zelf misdeeld ben of onderdrukt word, tot op heden niet, met mij gaat alles goed.

Het betreft hetvolgende.

In de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) stond onlangs een artikel over de ridicule eisen die sommige gemeentelijke sociale diensten stellen aan degenen die een aanvraag voor een uitkering indienen.

Ter illustratie wordt een man van 57 opgevoerd, die, gesteund door zijn sociale zekerheidsadvocaat, nu al een jaar bezig is zijn bijstandsuitkering rond te krijgen. Zijn dossier is 30 centimeter hoog. Ik heb het hier thuis even geprobeerd; dat is even hoog als het Verzameld werk van Paul van Ostaijen, zes delen memoires van Paustovski, Don Quichot en Dood op Krediet samen.

Die man moet onder meer bewijzen waar zijn auto’s uit 1978en 1980 zijn gebleven. 1980! Toen had u zelf nog een rode autoped en ik zal maar niet vragen waar die is gebleven.

Ook is de somma van 77 cent zoek op een opgeheven rekening; eurocent of oudhollandse nedercenten moet u mij niet vragen, zo nodig zullen uw ambtenarenu dat zeker kunnen vertellen.

Ja, dat is even schrikken, ze vallen onder u, want de man (RinusSwertz heet hij) woont in Haarlem. Ik schaamde me toen ik het las. Mijn Haarlem, maar nog een beetje meer úw Haarlem.

Nou belicht dat artikel misschien maar één kant van de zaak (leer mij dat rellerige Zeeuwse journaille kennen!), dus het zou best kunnen dat alles op een triest misverstand erust. Zodat u, wanneer u (SP-rood aangelopen) morgen bij eerste opening van de loketten op hoge toon opheldering vraagt aan die punctuele, gewetensvolle medewerkers van de Publieksdienst, onmiddellijk weer moet inbinden. Dat zou mooi zijn!

In het andere geval hoop ik dat u dat arrogante baliegajes dreigt met collectief ontslag en een uitkering van ten hoogste 77 cent als Rinus Swertz niet binnen drie dagen dat geld op een wél bestaande rekening krijgt. Zodat u, ondanks al uw nobele bedoelingen en enorme werklust, niet de geschiedenis in hoeft als Hilde van der Ambtelijke Molen.

.

 

 

3 reacties op “Ambtelijke Molen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *