Ga naar de inhoud

Ganzenei met maisolie

Mijn favoriete dichtstbijzijnde provincie, de provincie Noord-Holland gaat extra maatregelen nemen om de overlast van ganzen rond de luchthaven Schiphol aan te pakken.

Nee, het gaat niet om de helse geluidshinder die de vogels veroorzaken! Het is meer dat ze soms de Polderbaan overvliegen zonder eerst naar links en rechts te kijken.

Zou Ton Hooijmaijers intensief in het gebied gaan patrouilleren met zijn nepkoe, dacht ik eerst toen ik het las, maar nee, het is een andere (iets minder gereputeerde) Gedeputeerde die heeft bepaald dat de gansvrije zone moet worden uitgebreid van zes tot tien kilometer. Peter Visser (PvdA) neemt de regie van de operatie op zich.

‘Naast het vangen en schieten van ganzen mogen er ook bijvoorbeeld eieren worden doorgeprikt of ingesmeerd met maïskiemolie’, meldt de NH-website.

Zo stelt de natuur je iedere dag voor nieuwe raadsels. Weet ik (Gonda, bedankt!) net waarom er hier in de buurt te pas en te onpas lege flessen omgekeerd aan de boom hangen, nu dit weer…

Dat de mannen van Faunabeheer geen 5000 ganzenomeletten gaan bakken, wil er bij mij nog wel in. Maar als je nou van die rotganzen af wil (je hebt er die dag enkele tientallen gevangen en geschoten, of geschoten en gevangen – je bent gewoon goed bezig) en je staat onverhoeds oog in oog met zo’n nest vijandelijke ganzeneieren, dan… dan… dan sla je toch genadeloos toe, dan hef je toch je maat 46 klomp en (“Lang leve de vliegveiligheid!!”) … SPLETSJ!!!

Maar nee, ze gaan op hun hurken zitten pielen met een minibreinaald om ganzenabortus te plegen. Of zitten kwasten metmaïskiemolie (geen olijf- of arachide-). Dankzij Skoeps weet ik inmiddels dat dit gefröbel gelijkstaat aan een langzame dood: het ei raakt luchtdicht afgesloten en ‘het embryo verstikt’.

Hurkende mannen met kwastjes. Op de een of andere manier vind ik het weer zo… Nederlands. Alsof ze toch nog hopen de hearts and minds van die ganzen te winnen.

.

2 reacties op “Ganzenei met maisolie”

  1. Ja hoorus Marius, die Holgerssons zijn natuurlijk niet zo dom dat ze op ongebakken omeletten gaan zitten broeden. Dus wat doen ze dan in plaats daarvan? Beetje rondfladderen in de buurt van SPL wat de PvdD wel aardig vindt totdat de statenleden zelf naar Palma de Mallorca moeten om uit te rusten van al die ingediende (e)moties. Ze gaan dan een partner opsnorren waarmee ze kunnen paren (hier bedoel ik dus ook die ganzen). Hups weer nieuwe bevruchte eieren!
    Je kunt ze dus beter ‘grounden’ door eitjes lek te prikken of met maisolie te besmeuren; dan blijven ze broeds tot hun ganzenlever een ons weegt.

  2. @O’geer: Het is OORLOG tussen mens en gans in dat gebied: schriklinten, gaskanonnen, schieten, vangen…en maisolie. Alsof je na een shock and awe bombardement ook nog bananenschillen op de stoep gaat leggen in de hoop dat er een paar mensen struikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *