Ga naar de inhoud

Immobiliteit alom

Wat kun je anders als je stad getroffen is door een verkeersinfarctIk schreef mezelf vandaag volstrekte immobiliteit voor – mijn actieradius beperkte zich tot het gebied tussen het bankstel en de salontafel cum theepot.***

Dit weekend wel veel Haarlem in de kranten.

Zo blijkt het Wilhelmus volgens de Duitse historica Gudrun Dekker Schwichow in december 1572 te zijn geschreven tijdens het beleg van Haarlem (over immobiliteit gesproken!). Het HD wijdt er een hele pagina aan, waarvan op de webstek van Grote Broer helaas alleen een karig resumé te zien is.

In NRC Boeken (22-2-’08) bespreekt Wilfred Takken de Nijgh-biografie Testament van Peter Voskuil zuinig positief (stilistisch matig, boeiend als tijdsbeeld van een ‘provinciestad in de revolutionaire jaren zestig en zeventig’): ‘Terwijl op de achtergrond van de afgedrukte foto’s Haarlem onverminderd zichzelf blijft, zie je op de voorgrond Nijgh langzaam uit elkaar vallen.’

Ik knikte goedkeurend, niet vanwege de desintegrerende tekstdichter, maar bij dat beeld van die gezapige stad. Ga zo door, Haarlem! En twee kopjes thee verder werd ik gesterkt in dat kneuterige gevoel toen ik in de De Russische Kater het volgende tegenkwam. Aan het woord is architect Jevgeni Ass, diemet Laura Starink door de Ostozjenka loopt, en treurt omdat negentiende eeuwsepanden rücksichtlos tegen de grond gaan om plaats te maken voor nieuwe optrekjes van de nouveau riches:

‘Het is niet dat ik geen opdrachten kankrijgen, maar ik snap de stad niet meer. Het Moskou dat ik kende was warmer. Het voelde anders aan en ik vind het jammer dat ik het gevoel voor de stad ben kwijtgeraakt. Moskou vult zich met nieuwe mensen. Het zijn mijn types niet. Ze hebben van die dikke nekken en geschoren achterhoofden. Ik weet niet waar ze vandaan zijn gekomen, ik weet niet wat ze willen.’

Als we Lodewijk van Deyssel konden reanimeren en loslaten in Haarlem centrum, zou hij zich waarschijnlijk nog meer op zijn gemak voelen.

*** Voor de ware achtergronden van de chaos zie Oefening Burgerbevolking, één van de eerste RaDa-stukjes

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *