Ga naar de inhoud

Tijdelijk stadion

De voetbalkraker Haarlem – Telstar, die toch al zonder Telstarsupporters zou worden gespeeld, wordt nu bovendien zonder Haarlemsupporters gespeeld. En zonder Haarlem- en Telstarspelers en zonder lederen bal. Loco-burgemeester Divendal van Telstar Haarlem heeft het duel verboden naar aanleiding van de ernstige ongeregeldheden na afloop van de bekerkwartfinale Haarlem – Heracles.

Het RaDa kan zich goed vinden in het verbod van die risicowedstrijd; de ME is mede door de matige prestaties van de HFC in de afgelopen decennia niet in topconditie en heeft na de confrontatie op het hoogste niveau van dinsdag (21arrestaties / 150 stenengooiers) recht op een herstelperiode met massage, rustige uitmepoefeningen en een tactische analyse met videobeelden.

Op diverse fora suggereren heethoofden nu dat de bouw van het nieuwe stadion Oostpoort ook maar moet worden geschrapt. Dat gaat onzes inziens weer wat erg ver. Liever zien wij een afkoelingsperiode, waarin de thuiswedstrijden van Haarlem in een veiliger omgeving dan de auto- en baksteenrijke Jan Gijzenkade worden gespeeld. De ideale arena hiervoor lijkt ons (na het aanleggen van kunstgras) de binnenplaats van de Koepel.

Met enige aanpassingen moet voor de gemiddeld 800supporters op de gaanderijen voldoende plaats kunnen worden ingeruimd. De logistieke voordelen zijn evident: raddraaiers bevinden zich op minder dan een steenworp afstand van een cel, en zo nodig kunnen de cipiers de stewards bijstaan. Daar komt bij dat pijnlijk lege plekken op de tribunes (een hardnekkig verschijnsel bij HFC Haarlem) eenvoudig kunnen worden gecamoufleerd door de vaste bewoners van de penitentiaire inrichting op wedstrijddagen twee keer 45 minuten extra te laten recreëren.

.

2 reacties op “Tijdelijk stadion”

  1. Jeremy Bentham voorzag zoiets al in zijn Panopticon: een enorme gevangeniskoepel. De gegoede burgerij kon ter leeringe ende vermaeck tegen betaling een kijkje nemen hoe de misdadigers in de arena hun leven probeerden te verbeteren door zich het leplazerus te werken. De godvruchtige spitsburgers konden op die manier hun eigen misdadige onlustgevoelens projecteren op die misdadigers, wat behoorlijk opluchtte.

    Nouja, dat Postbus56-spotje van die voetbalvaders aan de kant gaat daar ook een beetje over…

  2. Ik geloof dat zoiets een ‘geheimtip’ heet. 2 jaar geleden ben ik bij een “open dag” van de koepelgevangenis binnen geweest.

    Nee, de ramen hebben geen uitzicht over het Spaarne, En ja je bent “vrijwillig verplicht” om met z’n tweeën op een cel te zitten.

    Wat me tijdens de rondleiding sowieso opviel was dat vrijwel alles “vrijwillig verplicht” was. Maar wat is en niet hoeft te worden aangelegd, in het midden van de koepel., een zaalvoetbalveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *