Ga naar de inhoud

Jawoord?

Politiek leider vande VVD, staatshoofd van Groot Brittannië of stadsdichter van Haarlem, je zal het maar zijn… Terwijl je nog kiplekker rondfietst, of in een koets met twaalf paarden wordt voortgetrokken of (business as usual) literaire audiënties verleent aan de Bakenessergracht, gonst het om je heen van de wildste speculaties over je aanstaande troonsafstand, de opvolging en de te verdelen erfenis.

En vriend en vijand wordt er in meegezogen, zoals gisteravond bleek toen ik met de huisdichteres de vierhonderd meter van Raaks naar Tuchthuisstraat liep. Probeerde te lopen, beter gezegd. “Hebben jullie het HD al gelezen, het interview met Eric Coolen?”

 Dozijnen dichtminnende Haarlemmers – van huppelende lightversefans tot dubbelgetroebleerde obscurantisten met slepende tred – klampten ons aan, lieten zich niet afpoeieren, sméékten om het verlossende woord. “Sylvia, ben je bereid? Sylvia, denk je dat het te combineren is, huisdichteres en stadsdichteres? Sylvia, red ons van het Ampzing!”

Om aan de opdringerigheid en de impertinenties van de voorbijgangers te ontkomen, zetten we alletwee een enorme lichtroze pruik op. Dat hielp, alleen kregen we toen weer hele andere vragen.

.

19 reacties op “Jawoord?”

 1. Hierbij vraag ik Sylvia lid te worden van het Ampzing Genootschap.
  Met dichtgrootheden als Bies en Sylvia in ons midden wordt Ampzing zeker stadsdichter.

  Dichters, te paard, we zijn verraden!

  Allerhartelijks,
  Eric J. Coolen

 2. Oeps! Ehh… Laten we dan het Stadsdichterscollectief nog verder uitbreiden! Met een Nuel, een Lucas, een Gerrie, een George (The King), een Jan J, een P.M. en een Willem B. erbij weten we 100% zeker dat het lukt!

 3. En dan het geld gebruiken voor mooie projecten waarbij de organiserende dichters niet het middelpunt van de aandacht zijn.

 4. Jaloezie en aandacht. Zie hier twee belangrijke drijfveren der mensheid.

  Mocht Ampzing stadsdichter worden dan wordt ieder gedicht steevast ondertekend met SAMUEL AMPZING. De werkelijke dichters blijven anoniem.

 5. Wat een vreselijkheid! Haarlem uitgeleverd aan het Ampsing? Dat NOOIT! Ik draag het Ampsing een warm hart toe maar het Stadsdichterschap gijzelen en werkelijke grootheden van terechte inkomsten beroven…wat een walgelijkheid. Coolen…terug in je mand!
  Sylvia…houd op met die valse bescheidenheid!
  Kom op zeg!

 6. Aan Ampzing zijn al de rollen van stadsliterator, stadsmuzikant, stadsillustrator en hulp-stadsdichter ‘toebedeeld’. Als naast die succesvolle Ampzing-activiteiten het koningskoppel de stad zo nu en dan een kaakslag en wat jeuk toebrengt (zie Amsterdammertje loos, reactie H. Sloos) wordt cultureel Haarlem daar (nxc3xb2g) beter van, lijkt mij.

 7. donderdag 1 mei, een festival met poezie & singersong writers, het patronaat, info volgt (je kan erover praten, maar ook gewoon doen)

 8. Iedere stad krijgt de stadsdichter die het verdient? Het steedse dorp Haarlem dat zich graag verkoopt als de beste winkelstad van Nederland is daarom misschien het beste gebaat bij de middenstandsrijmelarij
  en standwerkersprietpraat van het Ampzing Genootschap. Gelukkig duurt het nog zeker een jaar voordat zij aan de dichterlijke
  macht komen. Tenminste dat is waar zij van dromen. Het blijft afwachten. Hopelijk gebeurt er nog een wonder en blazen deze opgeblazen ego’s en puberale blaaskaken zichzelf op! Tot die tijd zal ik GENIETEN van de poezie van stadsdichter George Moormann. Als het zover is vraag ik maar asiel aan ergens buiten Haarlem.
  Dan is het immers uit met de dichterlijke pret, valt er niets meer te genieten in Haarlem. Niet voor niets heet dit obscure gezelschap het Ampzing GENOOTschap.

 9. Wij vinden George Moormann ook veel beter.

  Joost Mulder, Rob van der Linden en Bies van Ede hebben grote literaire kwaliteiten.
  Ik fungeer als puber.
  Maar,sinds wanneer mogen pubers niet dichten?

  Het is uit met de dichterlijke pret
  Vraag asiel aan in Alkmaar
  en noem jezelf
  Claudi AZ!

  Uw stadspuntdichter,
  Eric J. Coolen

 10. Voor de fans: Rada-huisdichteres vandaag opgemerkt in de nieuwe Hollands Diep (nummer 7, sinds herverschijnen) over haar fascinatie, ooit, voor de briljant merkwaardige dichter Kees Ouwens. Kennelijk niet alleen ooit, maar ook nu (anders schrijf je zo’n stukje niet).

  Gezien haar dichterische thematiek: familie van Gerard H.,lang geleden pionierend sociolinguist te A.? Inmiddels onder de groene zoden (want dooddrinken was een klein kunstje en helaas geen Grote Kunst).

 11. @ Huisdichteres: Soms heeft deze jongen de behoefte om verbanden te leggen tussen zaken of mensen waar je geen verbanden tussen verwacht (behalve ik dan), in de hoop dat zo’n verband linksom of rechtsom klopt. Dat klopt dan doorgaans voor geen meter. En daar word je meestal fijntjes op gewezen (memory is playing tricks with you; dat soort opmerkingen).

  Groot was dan ook eerlijk gezegd mijn schrik na terugkomst uit Zuidelijk Zuid-Limburg (minstens zo Into the Mystic als het eiland in de mist), dat mijn met groots armgebaar gemaakte, lollige verband klopt: lieve huisdichteres: het is chique van oe om oe zo bloot te geven, maar het hoeft niet hoor! Je mag best om bestwil liegen over dit soort dingen. Mijn ongelijk ben ik gewend; dat liegen valt dan niet zo op. Ik ben vaak die olifant in de porseleinkast.
  Alcoholisme is echter wel helaas vaak erfelijk, zoals ook autisme (mannelijke lijn). Zo kwam ik erop.

  Las laatst dat mensen Amy Winehouse oproepen om Londen achter zich te laten (zoals Huisdichteres Utrecht, ooit het domicilie van Ouwens, heeft verlaten voor Haarlem).

  Een Hollands Dieplezer, ja dat ben ik wel, al haalt de huidige PR van Robert Ammerlaan voor zijn slokopfonds (Beschimmelde/Witte Olifantenfonds, zo je wilt) het niet bij dat ooit zo geniepig stoutmoedige Blad van Max van Rooy. Het is nu een glossy dat het journalistiek in de verste verte niet haalt bij Het Blad (al was het maar omdat míjn puberheld Gerrit Kouwenaar niet meedoet, die nog altijd voortleeft in levenden lijve; dit itt. Lucebert en goverjume, zelfs de onmetelijk ondergewaardeerde Kees Ouwens. Waarom gaat die fabuleuze generatie van dat soort mensen – Joop van Tijn, Theo van Gogh, Jan Arends, Johnny de Selfkicker, Lucebert, Germaine Groenier, noem ze allemaal maar op en vooral ISCHA MEIJER) toch zo godsliederlijk jong dood (afgezien van Battus, Henk Hofland, Harry van Weijnen, Remco Campert, Simon Vinkenoog, enzovoort enzoverder). Omdat ze deden wat God verboden had toen hij nog leefde, misschien.

 12. @ Cees. Vergeef mij, alsjeblieft, mijn ongenuanceerd grove opmerkingen over G.H.; hij was een heel inspirerend docent; een hele lieve man, die tot het einde toe op handen gedragen werd op het instituut en in stand gehouden tot het uiterste, net als M. v. I. en met recht. Ik blijf in de contekst van Rada vaak te scherp, te analytisch. Vermoedde slechts mijn ongelijk.

 13. Laatstvermelde bericht was per abuis aan Cees gericht; is bedoeld voor P.C.Hubers: dus: @ P.C. Hubers … Sorry voor de naamsverwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *