Ga naar de inhoud

NUON Cares

Onlangs kreeg ik de jaarrekening van NUON – oh, het is een jaarafrekening, zie ik. Dat klinkt strenger; en ze zijn ook strenger. Vroeger draaiden ze je ordinair een poot uit, en klaar! En als het nieuwe termijnbedrag en de navordering gemeen hard aankwamen, had je even de schurft in en wie weet, ging je prutsen met tochtstrips of droeg je een week thermisch ondergoed.

Tegenwoordig werkt het Customer Care Center ook nog op je gemoed. Naast het aantal kWh en m³ vermelden ze in de tabel de CO2-uitstootop jaarbasis.

In mijn geval bedroeg de totale uitstoot 5200 kilo. Dat klonk helemaal niet goed.

Nou kan ik de helft van dat gewicht met een gerust geweten op het conto van de huisdichteres schrijven, die altijd last heeft van koude voeten, maar dan nog… Ik ben een milieucrimineel!

2600 kilo!!! Hoeveel bubbeltjes CO2-gas zijn dat? Hoeveel gevulde ballonnen?

2600 kilo is ruim zeven kilo per dag – als dat vies kattengrit was en je moest het elke dag naar de afvalcontainer sjouwen…

En de buren insgelijks! En zouden die nu ook allemaal (verantwoordelijkeburgers als ze zijn) zitten studeren op hun jaarlijkse CO2-uitstoot?Met oude scheikundeboeken: ‘Het aantal deeltjes dat in één mol gaat, is gelijk aan N Amol, waarin N A de constante van Avogadro is. Deze is ongeveer gelijk aan 6,02214 x 1023 deeltjes per mol.’

Ineens kreeg ik de pest in. Rot op, NUON met je uitstoot!

Gelukkig deed het Care Center zijn naam eer aan. Heel consideraat hadden ze ook nog twee brochures bijgevoegd over doordrukstekkers en waterbesparende douchekoppen. Die heb ik nijdig versnipperd.

.

6 reacties op “NUON Cares”

  1. Ingelijks; van nijd heb ik de brochures NIET bij het papier gesorteerd maar lekker in de vuilniszak gesmeten!

  2. Door al dat gedouche van jou, kleine viezerik, moeten er wereldwijd zeventien triljoen bomen worden aangeplant. Daarom heeft NuoN Natuurmonumenten al overgenomen. En daar wordt de natuur weer beter van. Met geinige boomhutten. Vroeger ging dat geld zonder omweg via Piet Lieftinck naar Staatsbosbeheer. Tegenwoordig gaat het via een web aan loterijen, geheel of gedeeltelijk geprivatiseerde nutsbedrijven en belangengroepen (ANWB, BNN, BoVAG) naar honderden goede doelen. Let’s Turn Back The Hand Of Time, overheid en kerk zorgen voor natuur en gezondheid.

  3. Die grote hoeveelheid CO2 ligt aan de waardeloze rendementen van de elektriciteitcentrales. De helft van de energie warmt de lucht en het water op. Dus van die 5,2 Megagram komt zeker 2,6 Megagram voor rekening van de Nuon zelf.

  4. Omdat een Amerikaanse onderzoeker in TROS Radar jl. beweerde dat een Hummer in feite minder milieubelastend is dan een Toyota Prius hybride, heb ik net besloten om in Duitsland een lekker goedkope Hummer te kopen om hier in te voeren.

  5. Zjesis, jij dus ook.
    Ik was al druk telefonerend met wat oude dienstmaatjes onderweg naar het oosten des lands (met een klein tussenstopje in de Waarderpolder) om verhaal te gaan halen.
    De illegale wapenhandel doet goede zaken in Haarlem. Kan ik je nog interesseren in een kistje “eitjes”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *